Хамид Хамид
на снимката: депутатът от ДПС Хамид Хамид
Хамид Хамид е български юрист и политик от партия ДПС, народен представител в 44 Народно събрание. Роден е на 5 януари 1973 г. в с.Сини вир, област Шумен. Завършва Юридическия факултет на Бургаски свободен университет през 1998 г. и провежда стажа си в Бургаския Окръжен съд. Член е на Адвокатската колегия – Бургас от 2000 г. Управляващ съдружник в адвокатско дружество „Гроздев и Бари“ от 2010 г. Член е на политическа партия „Движение за права и свободи“ (ДПС). Бил е депутат и в 42-ро и 43-то Народно събрание.

 

Наскоро ДПС отбеляза своята 30-та годишнина. Какво постигнахте и какво не успяхте да направите за този период? Как оценявате вие изминалите 30 години, които съвпадат с началото на Прехода у нас? Смятате ли, че ДПС постигна целите си, които си беше поставила от началото?

ДПС е първата регистрирана партия в регистъра на съда и първата учредена след началото на Прехода. 30 години са голям и дълъг период, през който не малко принципи на ДПС бяха отстоявани и успешно реализирани. С огромната роля на ДПС, България е член на Европейския съюз и на НАТО. С всички тези демократични промени, през всички Народни събрания, ДПС активно е участвала и е вземала решения в отстояване на демокрацията в страната. Като че ли, има неща, които още не са съвсем изчистени. Работим активно, развиваме се, но гордостта ни е, че сме допринесли и то съществено, за европейското бъдеще на България.

ДПС е една от партии, които твърдо и последователно изповядват демократичните ценности – тоест, пътят на България да бъде към ЕС и НАТО. Но за съжаление, дори в парламента се чуват гласове в обратната посока. Как коментирате Вие такова политическо поведение?

Демократичните ценности са безспорен приоритет на ДПС и винаги сме отстоявали европейските ценности, защото смятаме, че това е най-високото ниво, достигано някога в човешкото развитие. През всички тези години е имало гласове против ЕС и НАТО, но като че ли, през последните се появиха крайни екстремистки изказвания, които целят да отклонят България от европейския й път.  Няма да им минат номерата. България ще е в ЕС и НАТО и ще се развива по този път. Решение сме да отстояваме това до последно и твърдо, и съм убеден, че ще го постигнем.

Няма как да не Ви попитам за настоящата политическа ситуация, а именно арестът на действащ министър, неговата последвала оставка и изобщо кризата във водния сектор, проблемите с боклука. По този повод БСП внася вот на недоверие следващата седмица. ДПС ще го подкрепи ли?

БСП обявиха, че имат намерение да внесат вот на недоверие срещу правителството още преди новогодишните празници. В този смисъл, това предшестваше и действията на правораздавателните органи в тази посока. Ние лично от ДПС се въздържаме да коментираме действия на прокуратурата, още повече, че тече разследване и няма да го коментираме. Но във връзка с вота – ДПС е опозиционна партия, ДПС ще подкрепи този вот. Предстоят срещи с колегите от БСП в утрешния ден, в който да изслушаме мотивите и да преценим дали ние ще добавим наши идеи, наши виждания или само ще гласуваме. Но ние като опозиция сме против това правителство и го заявихме още от първия ден на сформирането му.

Моля Ви да коментирате проблемите в сектор околна среда. Какво смятате за случилото се в Перник? Смятате ли, че има безхаберие от страна на някои институции, чиновници? Кой трябва да понесе отговорност за това?

Като че ли, вие намерихте точната дума. Безхаберие е точната дума в случая. Това е в цялата държава и във всички сектори. Управлява се в хаос, без ясни приоритети, без ясни цели, без ясна програма. Управлява се ден да мине, друг да дойде. Това няма как да не докара до кризи, подобни на Пернишката. Тежка криза, огромен брой хора са оставени без вода, заради бездействието и безхаберието на някои чиновници. Затова трябва да се носи и политическа отговорност. И се надяваме това да бъде поставено като акцент в дебатите по вота на недоверие.

Очаквате ли, че вотът на недоверие ще бъде успешен? Очаквате ли подкрепа и от „Воля”, например, тъй като са нужни и техните гласове, за да постигнете мнозинство?

Днес депутатите от „Воля”, ако бяха в зала, нямаше да бъде избран Ревизоро за министър. Те от трибуната обявиха, че напускат залата, за да могат без техните гласове да падне кворума и да бъде избран (Емил Димитров за министър на околната среда-бел.ред). Така ще действат и по вота. Обзалагам се, че те добре осребряват своето присъствие и в никакъв случай не са опозиция на това управление.

Изкушавам се да Ви попитам какви законодателни инициативи планира ДПС през настоящата година?

Ние си имаме програма, която обявихме по време на европейските избори – за ускорено догонващо икономическо развитие на България. Ще продължим да внасяме законопроекти в тази посока – в икономическите закони, в данъчните закони. Последната ни инициатива беше в Закона за изменение и допълнение на Закона за НСО, която внесохме. Тъй като имаше обществени питания защо охранявани лица от ДПС не плащат, председателят на ДПС заяви, че ще внесе законопроект, според който тези лица да си плащат охраната и това направихме.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!