През август, когато голяма част от българите тепърва отиват на море, актьорите изоставят караваните и се връщат на работа, за да репетират за новия театрален сезон. Той ще се открие през септември и всяка трупа подготвя изненади, а директорите все още водят преговори с режисьори, които с работата си да привлекат публика. Няколко ще са гвоздеите в програмата и два от тях със сигурност ще забие Театърът на армията. За пръв път на българска сцена там ще бъде поставена пиесата „Пера“ на американския драматург Дъг Райт, или иначе казано историята на маркиз Дьо Сад, наричан скандален  философ на садизма, бунтар, луд аристократ,  нестандартно мислеща личност, опълчила се срещу властта на църквата и държавата във Франция от ХVIII век.

Очевидно пиесата за ексцентричния маркиз, който пише перверзните си съчинения зад стените на лудницата, ще шокира публиката до такава степен, че театърът ще наложи забрана за посещение на  представлението на лица под 16 години. Режисьорът Иван Урумов все още пази в тайна името на изпълнителя на главната роля, което придава допълнителен криминален привкус на интригата. Всички, които са гледали филмовия шедьовър на Филип Кауфман от 2000-та година, помнят и до днес забележителния образ на аристократа писател,  обсебен от еротични страсти, изграден от   Джефри Ръш. В гилдията текат залагания кой актьор ще се превъплъти в българския сцениен вариант на пиесата и те  варират от Стойко Пеев та чак до Васил Михайлов.

Военният театър е откупил правата за още една хитова пиеса- „Бела фигура“ на най-популярната френска драматуржка в момента Ясмина Реза.  В България с огромен успех години наред се играят представленията по пиесите й „Арт“, „Живот по три“  и „Богът на касапницата“.  Сюжетът на „Бела фигура“ ни среща с женен мъж, започнал любов с младо момиче, който обаче неочаквано е засечен от приятелка на съпругата си. Как да постъпи тя-да каже ли на приятелката си или да премълчи? Какво да направи той в създалата се взривоопасна   ситуация – да признае или да си трае  и отрича до последно? Както винаги, Ясмина Реза изследва в дълбочина страстите в семейните отношения. В представлението всеки от героите ще се разкрие в различна светлина от тази, която предполага поведението му в началото. Режисьорът Антон Угринов е подбрал за ролите  Стефка Янорова, Гергана Плетньова, Елена Райнова, Георги Къркеланов, Владислав Виолинов.

Народният театър, който изпрати изминалия сезон с изиграни близо 600 представления, 120 000 зрители и сцена под звездите, залага на българска драматургия. Цели 5 пиеси на български автори ще имат своята премиера през есента и зимата. Стартът ще бъде даден с   „Опит за летене“ по едноименната пиеса на Йордан Радичков в режисурата  на Стоян Радев. „Подгряващо“ представлението беше представено  в програмата  „Театър пред театъра“, но същинската му  премиерата е  на 3 октомври. Заглавието беше поставено с голям успех   от Младен Киселов в началото на 80-те години. От тогавашния екип само Георги Мамалев играе и сега, но в друга роля.

С голям интерес се очаква моноспектакълът на Ники Урумов, по текст, който Стефан Цанев написа специално за него. „Ще ме видите в  образ, който ще смрази жилите ви!“ – разкрива загадъчно актьорът. Другите три български заглавия са „Наблюдатели“ на Константин Илиев с режисьор Явор Гърдев, „Когато гръм удари“ с режисьор Бина Харалампиева, а свой авторски спектакъл през юни догодина ще прави най-касовият български артист Камен Донев.

Извън репертоара, Народният театър привлича вниманието с още една новина – на щат в трупата се завръщат „свободните актьори“ Юлиан Вергов, Деян Донков и Иван Юруков.

Юлиян Вергов
на снимката: Юлиян Вергов, който се върна на щат в Народния театър

Очевидно тенденцията от преди няколко години известни актьори да напускат щатната си бройка, за да работят на свободна практика, сега се проявява с обратен знак. Директорът Мариус Донкин  е успял да ги убеди, че са важни за облика на трупата, който иска да изгради. С разговори, че театърът е на първо място в приоритетите на истинския актьор, в каквито и кино-, телевизионни-, рекламни-и шоу-роли да се изявява, той е успял да ги върне на първата сцена. Говори се, че преговори текат и със Захари Бахаров, който с изключителното представление „Чамкория“ доказа на скептиците, че е първокласен  актьор и чак после –   лице на националната лотария.

Други две имена на актьори нашумяха с факта, че сменят трупата, в която ще се изявяват. Малин Кръстев и Силвия Лулчева напуснаха Младежкия театър, в който вградиха сянката си през годините, и вече ще ги гледаме  съответно в Малък градски театър „Зад канала“ и Сатирата. Малин Кръстев загатна за предстоящия трансфер още в края на миналия сезон, като направи на сцената зад канала  забележителна второстепенна роля /за коята спечели „Аскеер“/ в „Зимата на нашето недовоство“. От септември ще го гледаме там в множество представления, първото от които е „Джо Килър“ от нашумелия американски драматург, сценарист и актьор, носител на „Пулицър“ Трейси Летс.

Малин Кръстев, Асен Блатечки
на снимката: Малин Кръстев и Асен Блатечки в „Зимата на нашето недоволство“

Лицето на документалния театър в България Неда Соколовска е автор и режисьор на документалната пиеса „Анатомия на попфолка“. Зад касовото заглавие се крият  автентично записани мнения за  раждането,  битието и феномена на  любимата на масовия българин музика.

Силвия Лулчева ще дебютира на сцената на Сатирата в „Орекстър Титаник“. Пиесата на Христо Бойчев за абсурдната история на четирима неудачници, обитаващи изоставена жп гара в очакване на влака, който ще ги отдалечи от лузърския им животец, е постявяна вече в целия свят. На Балканите зрителите припознават в съдбата на героите своите балкански неволи. По света виждат в тях универсални съдби,  – смешно-тъжни -на хора без идентичност, но с неизкореними илюзии за чудото, което ще промени живота им.

Театър София открива сезона със 100-тно предстваление на „Госпожа министершата“ – най-харесвания и награждаван спектакъл на трупата в последните 5 години. А младият режисьор Дамян Тенев  вече репетира  „Мистър Долар“ от Бранислав Нушич.

Лилия Маравиля
на снимката: Лилия Маравиля в „Госпожа министершата“

Касите на почти всички театри отравят на 27 август, но още отсега билети могат да се купят онлайн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук