Мадлен Янева е първокурсничка в програма „Журналистика“ на Нов български университет. Това е и първата година, в която е искала да се възползва от възможността за студентска бригада в САЩ. Макар че плановете и в момента остават непроменени въпреки коронавирусната пандемия, несигуростта и притеснението растат с всеки изминал ден.

Ето какво казва Мадлен за бригадите:

Нека започнем с това защо и как решихте да отидете на бригада. От любопитство или по-скоро  заради заплащането?

Самата програма носи името Work&Travel, което предполага, че участниците в нея ще могат освен да си осигурят известна финансова стабилност, а и да посетят места, които винаги са искали. Аз лично от много малка мечтая да посетя Америка и водещото в случая беше любопитството, но заплащането също изигра важна роля при вземането на това решение.

Какви бяха условията на работа, които се предлагат, по-добри ли изглеждат от тези, които се  предлагат у нас и каква всъщност беше работата, която ви предложиха? Какво е заплащането?

Нямам база за сравнение на условията за работа тук и в Щатите. Но след разговор с представителите на увеселителния парк, в който се надявам да работя това лято, смятам, че това, което предлагат като работна среда, е достатъчно добро. Моят работодател гарантира осигурени 35 часа работа на седмица със заплащане 10€ на час. Позицията, на която съм назначена е в отдел Информация и работата предполага разговори със стотици хора на ден с цел да получат отговори на всичко, свързано с парка и как престоят им да бъде пълноценен. Голяма част от студентите успяват да си намерят втора, а някои дори и трета работа, което носи допълнителни доходи и е причина да успяват да спечелят немалка сума.

Кога трябваше да заминете и за какъв период?

Ще пътувам с приятелка и по споразумение с работодателя трябваше да сме в Америка на 30-и май. Планът ни е да работим до средата на септември, след което да си подарим заслужена почивка и да обиколим някои знакови места.

Във връзка с коронавируса – какво е положението с бригадите сега, ще имате ли възможност все пак да отидете, ще заминете по-късно, има забрана или всичко това е потънало в неизвестност? Някой свърза ли се с вас, за да ви информира какво се случва?

Въпреки създалата се ситуация програмата е все още действаща, но нейното начало е отложено с 2 седмици, което означава, че вместо да започне на 01.05., стартът ще бъде даден на 13.05. Това е информацията, която имаме до момента. За студентите, които вече са получили своите визи, ще бъде по-лесно и ако всичко е наред и програмата стартира в средата на месец май, вероятно няма да има голяма в разлика с първоначалните им планове. Аз самата малко се притеснявам относно това, защото нямам виза, а и много други хора са в това положение. Това означава, че все още не сме закупили и самолетни билети. По информация на една от агенциите, които работят по програмата, ако процесът бъде възстановен на 13.05. и визовите интервюта се проведат в срок от две седмици, заминаването ще бъде възможно в началото на юни. Но трябва да имаме предвид, че ситуацията е динамична и нищо не е сигурно в момента. Всяка агенция поддържа контакт с участниците си в програмата и ако има нова информация, ни уведомяват. Шеговитият отговор на шефа на Националния оперативен щаб, който каза да не се готвим за заминаване, предизвика още повече разногласия между студентите. Някои смятат, че няма да има нужда от работна ръка там, защото няма да има и посетители в хотели, заведения и увеселителни паркове. Други, след разговор с работодателите си, са убедени, че отменени резервации няма и сезон ще има.

Ако не можете да осъществите това пътуване заради извънредното положение, ще ви бъдат ли възстановени средствата, които сте вложили?

Нямам пълна яснота по този въпрос, но предполагам, че би трябвало да стане точно така. Договорът, който сме подписали, гарантира връщане на вложените средства при отказ на виза, но не знам дали в случая, ако нещата продължат твърде дълго и няма възможност да получим визи, ще се счита за условие за връщане. Все пак мислите ни са изцяло положителни и се надяваме да успеем да заминем.

Ако тази година не можете да отидете на бригада заради коронавирусната пандемия, бихте ли опитали пак следващата година?

Нито ние, нито американските ни работодатели, а още по-малко и агенциите имат полза от канселиране на програмата, но ако все пак ситуацията ни принуди да си останем вкъщи това лято, то следващото със сигурност ще се надявам да прекарам в САЩ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук