Красен Станчев
на снимката: Икономистът Красен Станчев

Красен Станчев е завършил спец. Философия в Ленинградския държавен
университет през 1980 г. В периода 1984 – 89 г. е преподавател по Философия във Висшия икономически институт в София.

В периода 1989 – 1990 г. е бил научен сътрудник в Института по философия на БАН. През 1990 – 91 г. е народен представител във ВНС. 

Станчев е основател на Института за пазарна икономика и негов изпълнителен директор в периода 1993-2007 г.

ДЕБАТИ.бг потърси мнението на икономиста Красен Станчев във връзка с намерението на САЩ и Китай да наложат една на друга импортни мита.

 

 

Какви ще са последствията от налагането на мита между САЩ и Китай и може ли да се стигне до търговска война?

На първо място не е сигурно, че ще се стигне до налагането на мита поради няколко причини. Първата е, че по процедурата на търговския секретар или министъра на търговията има два месеца обсъждане, но част от изчисленията вече са направени. При тези 1300 стоки, които бяха повторно обявени (от страна на САЩ, бел.ред.) се получават 145 хил. работни места загуба и свиване на някои отрасли. И по тези 120 стоки, на които Китай обмисля да наложи импортни мита, вече са изчислени загубите на месарската индустрия особено при производителите на свинско и говеждо и те са някъде около 3 млрд. долара.

Сега предстои да бъдат направени подробни сметки и в края на краищата да се окаже, че президентът Тръмп просто изпълнява обещание от предизборната кампания, но обществото и Конгресът са против.

Ако все пак бъдат наложени тези мита, кой е загуби и кой ще спечели?

САЩ ще загубят, Китай – не. Китай е втората в света страна вносител. Те са първи по износ и всички искат да търгуват с Китай, защото това е много голяма икономика с много голямо потребление и вътрешен пазар, които продължават да нарастват.

Износът на САЩ за Китай е 115 млрд. долара и това е много малък процент – 6-7 на сто от вноса на Китай. Така че в общи линии вносителите от САЩ ще загубят от тези мита.

От наложените мита ще спечели Китай и тези страни, които могат да се намесят в нишата, освободена от САЩ. Трудно е да се каже с точност кои са те, но можем да предположим, че ще бъдат относително близките до Китай, тези в Централна Азия – Казахстан, вероятно Индия.

Каква прогнозирате, че ще е реакцията на ЕС?

ЕС в общи линии ще спечели от цялата тази работа, но не много, защото няма да може да замести онова, което би било загубено от търговията със САЩ. Причината е, че ЕС изнася други неща – по-високотехнологични продукти, машини, автомобили и др.

В момента тактиката на ЕС е правилна. Той е по-свободно ориентирана търговска зона и тактиката е „са почакаме да видим”.

Има и нещо друго, което е много важно – мерките, които предложи администрацията на Доналд Тръмп нарушават два от принципите на Световната търговска организация. От 1995 г., когато е  прието споразумението за митата и търговията, никой не е въвеждал мерки, които нарушават тези два принципа.

Единият е да не се дискриминира никоя страна и вторият е да се водят преговори преди да се предприемат каквито и да било мерки. Китай каза, че те ще защитават тези принципи докрай.

Другото нещо, което е много важно е, че тези принципи понякога се нарушават само в изключителни случаи – когато се налага едностранно ембарго като това на Русия срещу ЕС. Все пак тези два принципа много бързо се заобикалят, защото не може да ги приложиш към всички, съответно.

И на последно място, но не по значение, винаги има възможност за търговия през Интернет и онлайн платформи, които много трудно могат да бъдат контролирани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!