Бойко Борисов, Мая Манолова
на снимката: Бойко Борисов, Мая Манолова

„Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай”, предупреди тези дни, като за последно преди есенния местен вот, Мая Манолова.

И за експерти, и за електорат не от днес е ясно, че омбудсманът на републиката отдавна крои да се върне зрелищно в политиката след като през 2015-а се оттегли от парламента и от висините в БСП, за да стане национален защитник на граждански права.

Няма съмнение и в това, че тя без колебание, дори нарочно, копира добре сработилата схема на ранния Бойко Борисов, който като простосмъртен пое към най-високите постове в държавата именно от позицията столичен кмет.

Мая Манолова използва знаково, почти 1:1, дори заплашителния стартов „предкметски” лаф на Борисов  от 2005 г.

„Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме ядосат, за да зашлевя шамар на политическата класа”, обяви тогава Бойко Борисов.

Към онзи ден той беше просто щатен висш полицай, назначение на премиера цар Симеон Сакскобургготски, чийто личен бодигард бе в продължение на години.

Борисов скочи успешно в софийския кметски стол, изскачайки направо  изневиделица. Едва година по-късно създаде партия ГЕРБ на основата на  учреденото по-рано едноименно гражданско сдружение с посочен лидер Душана Здравкова, скоростно низвергната след това. А новата партия, пак формално, бе поета от Цветан Цветанов, към днешна дата вече низвергнат и той, но към онзи час дясна ръка на неформалния лидер Борисов, тогава все още кмет.

Съвсем неслучайно Мая Манолова играе плътно по проиграния от Бойко Борисов сценарий. Социолозите все по-уверено твърдят, че, ако на местните избори през есента в София се стигне до балотаж  ГЕРБ –  Манолова, той най-вероятно ще бъде спечелен от Манолова. Най-вече на принципа „всички срещу ГЕРБ”. Неубедителното кметуване на Фандъкова е отделна тема.

Веднъж влязла в образа на независим и масово харесван и вляво, и в центъра, отчасти и вдясно защитник на гражданите, Мая Манолова с неособено голяма трудност ще инициира по-късно и прокметска гражданска формация с потенциал да прерасне в партия. Все ще се намери и кой да оглави временно въпросната структура и да топли партлидерското място на Мая докато тя се накметува и й дойде времето за нови политически подвизи –  да заиграе вече със своя партия за парламентарна победа, впоследствие за премиер или, да речем, за президент, ако това й стане по-интересно.

И злите, и отделни по-скоро неутрални езици твърдят, че и евентуална битка за поста държавен глава не е чужда на сегашния омбудсман, но стъпалото столичен кмет и в този случай ще й е полза.

Манолова има сериозен политически опит, има и професионален и личностен потенциал, има и обаяние, които й дават мощна засилка. Неуморима е, много инициативна и креативна, познавач е и на премерените мръснични игрички, от която тя да излиза чиста. Умее ги перфектно и популизмите.

Тя има и едно допълнително важно качество, отличаващо я рязко от обичайната политическа маса. Има усет за верен подбор на добри експертни екипи, които да осигуряват вгръб надеждно инициативите и работата й. Безкомпромисна е когато търси силната експертизата.

Привлича и ползва най-добрите познавачи на материята/материите, за нея няма леви, десни,толерирани или преследвани от силните на деня. Не се страхува да се опре на НПО-тата. Никога не допуска „калинки” и елементарни натегачи до себе си. „Защото работата трябва да се върши и да се свърши, ударно, най-бързо и резултатно”, е основен неин принцип.

В бъдещите си битки Мая Манолова тръгва и с много силна специална мотивация: да докаже, че сама може повече отколкото като вътрешна за  БСП. Бившата й партия така и не я оцени съответно на заслугите и на очакванията й.

Тя не получи соцапаратното доверие и в битките за лидер на партията, и като неин кандидат за президент и ответно, основателно избра тактиката да печели фенове и фенки като независим играч, позиционирал се като омбудсман.

По същата партийна/експартийна линия Мая Манолова има да се доказва и като по-перспективен политик от Корнелия Нинова, чийто таван бе и остава вътрешнопартийното водачество.

Помним съперничеството между двете още от времето, когато бяха ударния парламентарен дует на Станишев срещу Борисов в НС и Бойко зовеше Сергей: „Колега, бъдете по-човечен, тези двете ми ги пускай поне една по една”.

Извън червеното поле Мая вече играе, печели точки и овации и в моноспектакъла „Добра съм дори като Бойко, даже и по–добра”.

Както Борисов, така и тя се хвърля да решава проблеми всякакви с масов битов обхват: от селските казани за варене на ракия до неизплатените трудови възнаграждения, от рекета на колекторските фирми до този на пазарните монополи, от тарикатлъците на мобилните оператори, топлофикационните и електроразпределителни дружества до качеството на детските храни и добавките на хората с увреждания. Вече подхвана и ресорната Фандъкова тема, в която кметицата се провали тотално – за мръсния столичен въздух. Както и финансовата, Горановата –  за свръхпълномощията на банките, по която министърът има обяснимо въздържание.

По последната, банковата тема, Манолова успя да раздруса чак Брюксел, докъдето премиерът иначе лети почти ежеседмично, но по други, континентални дела. И Европейската комисия й даде рамо. Даде няколкомесечен срок на България да се справи с проблема с неравноправните клаузи в заемните договори на гражданите, позволяващи на финансовите институции издевателства всякакви. По тази линия вече ни грозят дори наказателни процедура поради несъответствие с правните уредби на ЕС и заслугата за нитиска се трупа в рейтингпортфейла на омбудсманката.

Мая Манолова го играе и успява да го играе и тя като Бойко Борисов „много народен човек”, но със силното предимство, че не е във властта. А е срещу властта. Повече от идеална, абсолютно безрискова позиция за доизвайване на идеален политически профил.

Още тяга по пътя й към политическите Борисови висини й дават и силният женски инат, и политическият и професионален ценз и опит, които също хич не са пренебрегване.

Мая Манолова е печен юрист и с дългогодишен депутатски опит, издигнал се кариерно през правните комисии на няколко парламента, бе впечатляващо добър зам.председател и на Народното събрание, дипломиран историк е. Има и добра чуждоезикова подготовка. Отлична работа й върши и специализацията по социален мениджмънт.

Какво повече й трябва за замисления шампионски институционален скок?

Самата тя го каза само преди ден. Политиците да я вбесят докрай. Остават броени месеци до този критичен предел. Местните избори са вече насрочени. Датата на окончателното омбудсманско вбесяване е 27 октомври 2019-а.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук