Министрите на външните работи на ЕС гласуваха санкции срещу Турция заради сондажите за нефт и природен газ край Кипър.

Беше взето решение да се прекратят дипломатическите контакти и да се спре финансирането с европейски пари на редица дейности, насочени към подготовката на Турция за членство в ЕС.

Според дипломати, Анкара ще загуби около 150 милиона евро, от предвидените за 2020 г. 400 милиона за различни сфери на обществото и икономиката – от политическа реформа до проекти в земеделието.

„Провокацията на Турция е неприемлива за всеки един от нас“, каза министъра по европейските дела на Германия Михаел Рот, който повтори, че ЕС стои зад Кипър.

В изявление на турското външно министерство беше публикуван и отговорът на правителството.

Турция ще продължи добива на въглеводороди в Средиземно море, въпреки наложените санкции от Европейския съюз, става ясно в докуъмента.

„Решението за преустановяване на диалога няма да повлияе на нашата решимост да продължим дейността в източната част на Средиземно море“, казва турското външно министерство.

„Турция ще продължи да защитава своите интереси, както и интересите на кипърските турци и дори ще активизира действията си в тази насока“, пише още в изявлението.

Неотдавна, в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър бяха открити големи количества природен газ. Анкара оспорва границите на ИИЗ на Кипър и изпрати кораба Фатих да прави сондажи в района, които ще продължат до началото на септември.

Кипър и Европейският съюз смятат това за нарушение на законите, а Турция твърди, че има право на природните богатства в региона.

През юни Кипър издаде заповед за арест на екипажа на Фатих. Три седмици след това Турция изпрати и кораба Явуз за допълнителни сондажи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!