През тази година ще има повече чуждестранни туристи в градската историческа среда, отколкото на морето. Това каза СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите ми броят на посетителите у нас значително се е увеличил, заради нискотарифните авиокомпании, които предоставят редовни полети до София.

„Феноменът, от където идват и повечето туристи, са нискотарифните авиокомпании. Много хора идват на културен туризъм в градската историческа среда. Това, което наблюдаваме и през месеците извън летния сезон, е увеличеният брой туристи в София, Пловдив, Велико Търново и други градове. Освен това, нискотарифните авиокомпании започнаха и вътрешни полети. Транспортът прави повечето пътувания в страната и по-големия интерес към страната”, обясни експертът.

Относно рекламирането на България като туристическа дестинация в Ню Йорк и Лас Вегас, Драганов коментира, че това не би довело до желания резултат.

„Тази година има силно намаляване на броя на туристите от САЩ, независимо, че миналата година акцентирахме на реклама с холивудски актьори. Общо взето, привличането на туристи от САЩ е интересна цел, но тя няма да бъде постигната чрез този механизъм”, каза Драганов.

Директорът на Института за анализи в туризма каза, че в разгара на сезона има много свободни легла.

„Подценили сме туристическия продукт, не сме борбени, конкурираме се един друг – например, огромното строителство, голямото предлагане, ние за всяко легло, предлагаме 6 стола в ресторантите, които също остават празни. Получава се така, че ние имаме недостиг на работна ръка, а в същото време имаме празни места в хотелите и заведенията. На всичко отгоре, предлагаме най-ниската цена, а това не ни прави по-конкурентноспособни, защото нямаме толкова туристи, колкото Испания, а имаме повече труд за по-малко пари, обясни експертът.

Цялото интервю с Румен Драганов ще може да прочетете в рубриката „Интервю”

Или ако харесате страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук