Спас Гърневски е роден на 18 януари 1953 г. в град Пловдив. Завършва УНСС със специалност „Икономика и организация на труда“. Работи в държавната печатница в Пловдив. От 1992 до 1995 г. е изпълнителен директор на печатницата. Кмет е на Пловдив от 1 ноември 1995 до 1 ноември 1999 г. През 2003 е изключен от СДС и става член на ДСБ на Иван Костов. Като такъв е ръководител на партийната организация на партията в Пловдив. Бил е общински съветник на Пловдив до април 2017г.  След проведените извънредни парламентарни избори в Република България на 26 март 2017 г. е избран за народен представител от Пловдив – град в листата на ПП ГЕРБ.

 

Г-н Гърневски, след поредното отлагане на тол-системата, кога ще бъде въведена тя?

В момента министър Аврамова, преди това и премиерът, обясниха, че въвеждането на едно много сериозно правителствено решение, каквото е тол-системата, и той (премиерът Борисов – бел.ред.) го каза много хубаво: ако е било лесно, досега БСП са управлявали 70 години, но не са я въвели.

Разбира се, че има много въпросителни, много неща, които трябва да бъдат напасвани, синхронизирани и то в диалог с тези, които отговарят на изискванията на тол-системата. Хората са убедени, че от 1 март всички въпросителни ще са отпаднали, или поне голяма част от тях, и от 1 март ще заработи. Дори да нещо да се окаже проблем, винаги може в диалог да бъде отстранен. Така че, започва нещо за първи път. Едно смело правителство, реформистко правителство е направило. И не само в областта на инфраструктурата, пътищата и въвеждането на тол-системата, а във всички области на обществения живот има напредък.

Аз, като икономист, разсъждавам прагматично. Тоест, реформите в една страна се мерят по приходите, които пряко засягат всеки един български гражданин. Една скромна справка: към 2014г., когато управлява БСП, минималната заплата е 300 лева. Тази година е 610 лева – два пъти по-висока. А догодина ще бъде 650, с възможност до 700 лева, тъй като разчетите са правени на 120 млрд. БВП, по времето на БСП той беше 40-50 млрд. Тоест, БВП е два-три пъти по-висок, което дава и два-три пъти по-високи доходи. В края на този мандат, който е другата година по това време, ще имаме 650-700 лева минимална заплата. По времето на БСП средната заплата беше 600 лева, догодина тя ще бъде 1500-1700 лева. Пак, според ръста на БВП, който ще е по-висок от 120 млрд.

За учителите ще бъде 1 800 лева средната заплата. Знаете, че образованието е приоритет за българското правителство. Виждате – три пъти по-високи доходи спрямо управлението на БСП. По това можем да измерим правят ли се реформи, развива ли се икономиката, дали сме стабилни във вътрешноикономически план и дали сме стабилни във външнополитически ракурс. Никога не сме били по-стабилни, след успешното европредседателство.

И още едно сравнение: миналата година БСП имаха най-малко 6 месеца стачка за хората с увреждания, и искаха да бъдат увеличени социалните разходи на държавата по този проблем. 2014-та година разходите за хора с увреждания, по времето на БСП, са били 180 милиона. Миналата година бяха 430 млн., тази година са 550 млн. Виждате, три пъти по-високи разходи в социалната сфера за хора с увреждания.

Всичко това показва, че правителството изпълнява своята програма, прави необходимите реформи и заедно с партньорите си ще изпълни управленската програма. Затова ги втриса БСП. Защото, ако това стане, догодина този състав, начело с ГЕРБ, пак ще спечели изборите.

Използвам случая да Ви попитам как Вие разчетохте доклада на ЕК за състоянието на българската икономика. Направи впечатление, че БВП се увеличава в резултат на вътрешното потребление, а не толкова на чуждестранните инвестиции. Вие как разчетохте доклада?

Чуждестранните инвестиции са значително повече от онзи период, за който говорих. Ако искате може да отидем до моя роден град и да видите около него една цяла модерна зона, с над 200 съвременни заводи, които произвеждат продукция за износ. Това е така, защото и държавата, и градската управа на Пловдив са положили усилия да създадат условия за привличане на инвестиции. Всъщност там, където се създават условия за инвестиции, те идват непременно. Интересът към България е голям. Но никой не е виновен, в който никой не е мислил през тези години да създаде условия за бизнес.

Работата и на правителството, и на местната власт, която и да е тя, не е да прави бизнес, а да създава условия за бизнес. Там, където са създадени, бизнесът е налице. Преди пет години много хора казваха: „ние асфалт не ядем”, в много области. А сега вече същите тези области правят протести, блокират пътища, за да искат да им се създадат нови магистрали, нови пътища. Защото, ако нямаш асфалт, няма откъде да ти дойде хлябът. Тоест, ако нямаш инфраструктура, никой инвеститор няма да дойде, ако не може да си докара суровините или да си върне по-бързо и по-сигурно произведената продукция.

Така че, оптимизмът го има в тези факти, каквито са в момента и в това, което предстои. Трябва да се създават условия за бизнес. Към България има изключителен интерес, но когато дойдат хората, искат да видят реално до нивата, в която ще се строи новия завод, да има път, ток, газ и всичко необходимо за производството.

Сигурен съм, че след още три управления на ГЕРБ, това ще се случи с голяма част от страната. Фактът, че 10 години БСП викат колко е лош министър-председателят, колко са лоши ГЕРБ. Не знам колко са лоши и колко са хубави. Но 10 години народът избира тях, защото усеща, че тези хора развиват нещата. А колко по-лоши трябва да са те (БСП-бел.ред), че никой не иска 10 години да ги избира за нищо. Така че, след още 10 години тях няма да ги има или ще са някаква друга партия. Но България ще я има и ще е много по-модерна.

На финала ми се иска да Ви попитам за състоянието на коалицията. Чухме вчера, че премиерът Бойко Борисов каза, че е станало объркване при избора на състав на КРС и обеща единият член от ГЕРБ да бъде отменен в полза на „Обединени патриоти”…

Това са отношения между ръководствата на коалицията. Има диалог, стават такива неща във всяка една коалиция. Но всяко нещо може да бъде променено при едно добро желание, при диалог в ръководството на коалицията.

Няма напрежение, така ли?

Никакво напрежение няма и не може да има, защото това, което обединява тази коалиция е програмата за управление, а тя се изпълнява успешно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!