Иван Ченчев
на снимката: депутатът от БСП Иван Ченчев

Журналист, репортер, редактор, автор на публикации, коментари в много печатни и електронни издания. Дълго време е бил директор на прессслужбата на ЦСКА. Ченчев е депутат в 44-то Народно събрание от листата на БСП. Член на комисията по култура в парламента.

 

 

Бихте ли коментирали според Вас, ще бъде ли въведена ТОЛ-системата изобщо, защото сега сме свидетели на поредното отлагане – за 27 март?

Това, което се случи преди малко в залата, бих определил като една бутафория. Друг път поне премиерът, като идва тук, са му подготвили 2-3 страници, които изчита с равен тон. Сега дори такова нещо нямаше. Това показва отношение към НС от страна на най-отговорния фактор на изпълнителната власт. Дали ще бъде въведена ТОЛ-системата? Знаете колко  проблеми има и знаете за двата провала, които вече са регистрирани като такива. Поредното отлагане е трето. Съмнявам се, че и на 27 март ще има някакъв резултат. Дано да има и всичко да е както трябва, защото все пак са похарчени едни пари, за които трябва да има и съответната отчетност. Начинът, по който се случват нещата обаче е притеснителен, и не само за ТОЛ-системата. Виждате как се вкарват закони в последния момент… Мисля, че вече наистина хората трябва да осъзнаят по какъв начин управляващите се опитват да заметат следите от собствените си провали. В някои от медиите го казах – може би премиерът трябва да смени попрището. Може би трябва да се насочи към някоя катедра в Икономическия университет, например, и да я оглави тази катедра за управление на кризи, защото правителството само създава кризите и после по някакъв начин излиза от тях. Но това не може да бъде управление на страна членка на ЕС.

Споменахте кризи. Знаете, че един от най-сериозните проблеми в последните дни е заплахата от коронавируса. Предприети са някакви мерки на държавно ниво, но възникна въпросът: хората, които доброволно остават под карантина, какво трябва да правят? Да си вземат болничен или отпуска? Чуха се различни неща – от председателя на ПГ на ГЕРБ се чу, че имат право на болничен, премиерът пък каза, че държавата няма да плаща на недисциплинираните. В крайна сметка какво трябва да правят добросъвестните, които си остават в къщи, за да не заразяват другите?

Преди малко имаше един разнобой по това нещо. Самият премиер каза, че бил притеснен, защото щяла да се взриви системата на НОИ. И тук ние всички питаме: когато се задава една такава опасност и трябва да се прецени разумно ситуацията, защо преди два дни беше свикан този съвет по сигурността? Откога започна коронавирусът? Нима не знаем, че в това глобално общество хората пътуват и има стотици хиляди българи, пръснати по целия свят?

Преди малко говорих с нашите представители в Здравната комисия, за ми обяснят, защото много притеснени граждани вече ме питат – ако сега тези граждани, които имат бизнес, близки и са притеснени, пътуват в страни, в които официално вече има коронавирус, тези граждани, като се върнат какво става с тях? Те трябва да са в доброволна карантина или веднага ще ги изолират? Това трябва да бъде обяснено надлежно от здравните власти. Отделно от това знаем, че има кризисен щаб, който отговаря за това, но всяка една стъпка ще трябва да бъде обяснена на хората. Защото след малко ще трябва да е обадя на притеснени хора, които казват – моля ти се, питай някой аз да пътувам ли, или не, защото имам бизнес, и ако се върна и съм под карантина, такива са ми сделките, че ще приключа с бизнеса.

Това се важни въпроси, но към момента ГЕРБ предлагат да влязат допълнително хора от НАП в залата. Когато правим допълваща процедура да влезе отговорникът по ТОЛ-системата, Николай Нанков, ГЕРБ казаха, че едва ли не, ще нарушим правилника, защото не бил поканен по надлежния ред. А те като предложиха тези от АПИ, по какъв ред влязоха? Предложиха, гласувахме ги и влязоха. Защо не гласувахме за Нанков? И премиерът, ако иска професионална информация, защо не извика Нанков тук, който да го извади от неудобното положение, в което изпадна?

Явно принизяването на парламента в очите на премиера наистина е факт, каквото и да обяснява той.

На предстоящия конгрес през месец май предстои да изберете за първи път чрез пряко гласуване председател на партията. Вие очаквате ли някакви изненади? През годините имаше вътрешна съпротива срещу настоящия лидер, а тя има в момента най-много номинации. Какво да очакваме ние като граждани от вашия конгрес?

За мен щеше да е притеснително, ако БСП има лидер, срещу когото няма съпротива. Личното ми мнение е, че БСП има доста сполучлив, успешен и силен лидер, който не се съобразява с никакво статукво. 50-ия юбилеен конгрес ще бъде изключително важен, както всеки един, защото въпреки че трябва да се мине на вътрешен пряк избор на председател, конгресът трябва да избере и утвърди състава на Националния съвет, който е органът, управляващ партията, когато няма заседания на конгреса. Със сигурност конгресът ще има много работа в тази насока, а има и много документи за приемане. По отношение на прекия вътрешнопартиен избор БСП премина в тази посока поради няколко причини. Първата от тях е, че този вътрешен избор консолидира и обединява членовете. Това е една от основните поставени цели – всеки един член на партията да усеща значимост, че всъщност партията – това е той. Разбира се цели се и да се избегнат договорките. Знаете, стават такива неща по време на конгреса. Отделно от това една висока активност при вътрешнопартийния избор ще даде високо самочувствие на новоизбрания лидер, защото той ще може да каже, че е припознат от цялата партия. Ще се сложи край на всички противоборства за тава „кой да води бащина дружина“.

Има още един силен мотив, който председателя на Нац. съвет Нинова вече спомена – това, че в Испания социалистическата партия е имала вътрешни раздори, но е минала през пряк вътрешнопартиен избор, вследствие на което се е консолидирала и в момента има премиер на Испания от тази партия. Така че вярваме, че прекият избор ще донесе много позитиви.

Това, че Корнелия Нинова има най-много номинации, знак ли е, че тя ще бъде преизбрана?

Разбира се, че е знак, защото номинациите са нещото, което определя на кого е гласувано доверие. С чисто сърце мога да кажа, че откакто съм в партията, вече близо десетина години, не си представям политическия живот без БСП в България. Първо, защото това е националноотговорна партия. Второ, защото защитава права, и то най-добре. Отделно от това на мен ми харесва лично фактът, че всеки си изразява мнението и в БСП договорености кой кого да предлага няма. Като по-млад представител на тази партия съм доволен от това, което виждам, и се надявам и в другите партии да е така, но не е. Според мен само в нашата партия човек може свободно да си изрази мнението пред своите колеги, за да може да се обсъдят реалните проблеми и ситуации и да се върви напред. Така че мисля, че БСП, като партия, я чака добро бъдеще.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!