Таско Ерменков е народен представител от „БСП за България“ и бивш зам.-председател на парламентарната Комисия по енергетика в Народното събрание. 
По професия е икономист и преподавател. Участвал е в 42-рото и 43-ото Народно събрание, избран от 21 МИР – Сливен.

 

Справедливо ли протестират майките против избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на Парламента?

Аз ще се огранича до това, дали справедливо протестират майките срещу Валери Симеонов. И трябва да ви кажа, да, справедливо протестират майките срещу Валери Симеонов, защото той ги обиди много жестоко по времето, по което беше вицепремиер. И наистина една от причините да напусне поста беше тази обида и този протест, и това неглижиране на техните интереси. Така че срещу него протестират абсолютно справедливо.

Вчера Корнелия Нинова каза, че няма да гласува за Цацаров за шеф на КОНПИ и че е против принципа управляващите да избират шеф на тази важна комисия. Вие как ще гласувате на този избор и смятате ли, че е по-разумно председателят на КОНПИ да бъде избран от президента.?

Първо, ние сме внесли законопроект на времето за това, че наистина председателят на комисията трябва да бъде избиран от президента на Републиката, независимо от коя политическа сила е издигнат, от гражданско общество или от който и да е той, защото той е олицетворение на прекия избор на човек, който оглавява държавата. Все пак той е глава на държавата. Така че това сме го направили, подписали и ще го внесем. Но колкото до темата господин Цацаров, тук въпросът е доста политически. Първо, ние не го подкрепяме не за нещо друго, а защото считаме, че начинът, по който ще бъде назначен, няма да спомогне за решаване на проблемите и предишният председател на КОМПИ го доказа. За година и половина негово управление нещо да се е случило в борбата с корупцията, не си спомням. В същото време не си спомням в последните 7 години прокуратурата да е постигнала катастрофални успехи срещу корупцията. От гледна точна на биография, от гледна точка на експертиза като главен прокурор, може би Цацаров има всички необходими изисквания, за да заеме този пост, но от гледна точка на политика и практически резултати мисля, че не би трябвало да го заеме. Че ще го заеме, ще го заеме, защото управляващите ще го подкрепят. И аз също смятам, че неговата кандидатура не е подходяща за момента за КОМПИ и въобще цялата процедура би трябвало да бъде прекратена и да се разгледа един нов закон, в който наистина да се назначи по този начин ръководството на комисията, за да нямаме съмнение, че тя ще обслужва някого политически или че ще служи като бухалка.

Според Вас кой трябва да плаща прословутите тридневни болнични – работодателите, работниците или НОИ?

Само да ви напомня, че когато вкараха работодателите да плащат първите 3 дни, презумпцията беше самите работодателите да контролират темата колко от тези болнични не са ефективни. Не е работа на работодателите, не че ги защитавам, да изпълняват контролни функции по отношение на държавни задължения. Ние затова плащаме здравни осигуровки, за да можем да получаваме съответно след това, когато сме болни, безплатна медицинска помощ, което също не получаваме, защото тя никак не е безплатна в България и когато сме болни, да ни се изплащат болничните от държавата. Реално погледнато това, че ние прехвърлихме на работодателите или че сега сега се искаше първият болничен да се плаща от болния е абдикиране на държавата от нейните задължения, от нейните контролни функции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук