Валентин Илиев Василев е български политик от Съюза на демократичните сили (СДС), министър на околната среда през 1991 – 1992 година и министър на търговията и туризма през 1997 – 1999 година.
Роден е на 7 октомври 1952 година в София. През 1978 година завършва Висшия институт по архитектура и строителство, а след това и журналистика в Софийския университет „Климент Охридски“.
Василев се включва в политическия живот като представител на Независимо сдружение „Екогласност“, част от СДС, и от 1991 година е избиран за народен представител в четири парламента. През 1991 – 1992 година е министър на околната среда в правителството на Филип Димитров, а през 1997 – 1999 година е министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.
Председател е на неправителствената организация Българо-германски форум, бивш председател на българска федерация по ски.

 

Вместо министърът на туризма да ходи в Холивуд да се снима със знаменитости или пък в Китай – да търси китайски туристи, тя трябва да стои тук и да помага на туристическия бранш да си реши проблемите. Това стана ясно от думите на бившия министър на екологията и туризма Валентин Василев в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ.

„Летният сезон предстои и освен това, че министърът на туризма по някакъв начин трябва да помогне на бранша да осигури работници от съседни страни (защото напоследък и това става – от Украйна, Беларус и т.н), трябва и много добро взаимодействие с всички контролни органи, които гарантират качеството на българския туризъм. Това са Министерствата на околната среда, на финансите, здравеопазването – което отговаря и за качеството на хранителните продукти”, каза Василев.

Според него основният проблем пред туристическия бранш е липсата на работна ръка.

„Този проблем се задълбочава от година на година и Министерството на туризма, ако иска този отрасъл да не се срине след няколко години, защото натам отиват нещата, трябва да помислим върху това нещо. Недостатъчни са училищата и курсовете, които подготвят такива кадри за туризма. Това са стотици хиляди работници, част от които се назначават само сезонно. Много хора, които са работили в туризма, предпочитат да отидат за по-голямо заплащане в съседни страни – Гърция, Турция, Испания, Кипър и т.н”, каза още бившият министър на туризма и околната среда.

Той добави, че вместо да се работи в посока увеличаване на туристите, трябва да се търсят начини как сезонът да се увеличи.

„Нашето Черноморие е много презастроено, което ни отрежда място на една евтина дестинация, но добре е да запазим тези туристи, които идват, не толкова да ги увеличаваме. По-скоро ние трябва да помислим за удължаване на сезона и за използване на всички тези природни, исторически и културни дадености, защото този вид туризъм все още не е добре развит в България, поради лошата инфраструктура, поради лошата реклама. Чуждестранните туристи знаят Рилският манастир, Велико Търново, Пловдив и още няколко обекта, а ние имаме стотици такива обекти, които могат да се използват в периоди, когато нямаме слънце, нямаме топло Черно море, нямаме и ски сезон”, допълни Василев.

Според него държавата трябва да си свърши работата и да следи за спазването на законите, които сама е написала.

Цялото интервю с бившия министър на туризма и екологията Валентин Василев може да прочетете утре в рубриката ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук