Ниското образование излиза прекалено скъпо на хората. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономическият анализатор Явор Алексиев.

„През последното десетилетие, голяма част от движението в доходите е съсредоточено в лицата с висше образование. Не че на другите заплатите не се покачват, но просто изпреварващият ръст е в големите градове, при хора с по-високи квалификации – тези, които вземат чувствително по-висока заплата. Тоест, ако погледнем София тя от 2014г. насам вече е покрила средноевропейският стандарт на живот, през призмата на покупателната способност на населението”, коментира анализаторът.

По думите му има позитивна тенденция, която показва, че и минималното и средното заплащане в България, по отношение на покупателната способност, вече настига това в много страни.

„Действително, когато се правят сравнения на стоките и услугите, обикновено покупателната способност се пропуска, а именно тя обяснява до голяма степен съществуващите различия в нивото на доходите. Специално по отношение на България и страните от Европейския съюз, които най-често сравняваме, разликата в покупателната способност, голяма част от нея, идва по линия на услугите, а не по линия на стоките”, каза Явор Алексиев.

Според него, покупателната способност – парите, които човек получава, се пропуска в сравненията и се стига до „такива абсурди”.

„Например, 7 пъти по-висока минимална заплата в Люксембург или 6 пъти по-висока средна заплата. Реално погледнато, когато сравните ценовите различия, доста спадат тези разлики. Тоест, ако направим едно сравнение, като цената на хляба, ако направим сходно сравнение с някакъв тип услуга, било счетоводна, юридическа или дори нещо съвсем ежедневно като фризьорска услуга, ще видим, че голяма част от ценовите различия се формират именно в сектора на услугите”, каза още експертът.

Цялото интервю с икономическия анализатор Явор Алексиев може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!