специализирана прокуратура

Изследват се действията на три лица – един от тях е служител в министерство различно от министерството на вътрешните работи, другите двама са служители на ДАНС. Те не са от висшето ръководство на службата, а са на средно ръководно положение. Това обявиха на извънреден брифинг на Специализираната прокуратура във връзка с акцията в ДАНС.

„Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за шпионаж. Разследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, което е различно от МВР. След анализ на доказателствата от наблюдаващите прокурори ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице и извършило престъпления и ще бъде повдигнато обвинение”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Той добави, че предстои да се съберат доказателства, за да се прецени дали да бъде обвинен някой от тези трима души. От Спецпрокуратурата отказаха да предоставят информация от кое министерство е третият задържан, за да не попречат на самото разследване.

„Производството е образувано по член 104 и не е образувано за група“, каза Кръстев.

На въпрос дали тримата са задържани, говорителят заяви, че няма задържани по реда на Закона за МВР за срок от 24 часа.

„Няма задържани към настоящия момент, защото не са били налице законовите предпоставки за задържане на лицата“, обясни Христо Кръстев.

На въпрос какво ниво са работили двамата служители от ДАНС, говорителят заяви:

„На средно ръководно положение в ДАНС, не са от висшето ръководство на агенцията“.

„Шпионажът е бил в полза на Русия“, уточни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Информацията е била предавана не при лична среща, а чрез специални способи – дистанционно.

„Такива данни и доказателства по делото няма и не искам да коментирам такива изявления“, заяви Валентина Маджарова. Коментарът ѝ бе във връзка с изявлението на премиера Кирил Петков, който каза, че има руски агенти, които са работили специално срещу разбирателството между България и РС Македония.

Проверят се и за другите замесени или както ги наричат от прокуратурата – периферни лица.

В специално интервю за Дебати.бг експертът по сигурността проф. Николай Радулов каза, че според него в ДАНС има хора, които по един или друг начин защитават руски интереси, без да твърдят, че са шпиони.

„Прословутият „Балкански” или „Турски поток” струва 3 милиарда. Тези 3 милиарда сме ги дали ние вместо да ги даде Путин и това е услуга, която правим пряко на Русия. През това време ДАНС не е направил нищо, не е сигнализирал тогавашната власт или съвсем съзнателно се е правил, че не разбира за какво става дума. В момента същите хора, които не са дали, че има стратегически проблем със сигурността продължават да си работят в ДАНС. Вероятно има и други такива случаи, за които ние не знаем, каза Радулов.

Припомняме, че вчера Специализираната прокуратура влезе в ДАНС. Разследването е срещу служители на ДАНС, уличени в шпионаж в полза на руските разузнавателни служби, действащи у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук