Гръцкият зам.-министър за гражданска защита Никос Тоскас заяви по време на извънредна пресконференция тази нощ, че съществуват сериозни данни и доказателства относно огнения ад в Атика, че става въпрос за престъпно деяние с цел предизвикване на пожар. На пресконференцията присъства и говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос. Умишлените палежи, придружени със силните ветрове, са основната причина за всичко станало в източната част на Атика в понеделник вечерта.

Тоскас изрази загриженост и от факта, че в „много кратък къс от време на много места са се появили огнища“. Той отказа да даде повече подробности, за да не попречи на следствието.

Броят на загиналите в пожара, който разруши крайбрежието на източна Атика достигна 83. Спасителите търсят изчезнали хора, но все още не са влезли във всички къщи в засегнатите райони. Около 300 пожарникари и доброволци претърсват района, търсещи десетки изчезнали, сред които две 9-годишни сестри.

Министърът на отбраната Панос Каменос посочи,че незаконното строителство е причина за бедствието. Следствието е установило много незаконни постройки, заели бреговата ивица. Опозиционните партии акцентират върху вина от страна на правителството и настояват за оставки на министри. От „Нова Демокрация“ коментираха, че правителството за пореден път се опитва да премахне вината от себе си.

Министерството на инфраструктурата съобщи, че 1 188 сгради (48,93%) от засегнатите 2 489 г., са необитаеми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук