От общия брой чужденци, посетили България през юни 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 58.1%, или със 74.3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Най-много румънци са преминали през България през юни месец – 101 830. От тях 80 263 са били транзитно преминаващите, а едва 9 254 са останали да почиват у нас.

Гърците също са използвали България като транзитна държава – 31 942-ма души само са преминали от нашата територия, а 3 322 са останали на почивка. 5 227 са били в България по работа.

Германските граждани също са пътували през България – 22 933-ма. На почивка у нас през юни са били 3 606 германски граждани.

Най-слаб интерес към България е имало от малтийски граждани. Само трима са дошли в България през юни, като целта на посещението им е била служебна.

посещения на чужденци

Пътувания на българи в чужбина

През юни 2020г., по  време на продължаващата епидемична  обстановка  в  страната, пътуванията на български граждани в чужбина са 286.1хил., или с 60.1% под регистрираните през юни 2019 година.

Все още няма разбивка на предпочитаните от нашите сънародници дестинации, нито целите на пътуването.

Международна изолация

След драстичното увеличение на тестовете, които се правят за коронавирус и неминуемото покачване на броя на заразените страната ни е заплашена от международна изолация и е посочвана с пръст като една от държавите с най-много заразени с коронавирус в Европейския съюз. Въпреки че процентното съотношение на броя на тестовете и заразените остава под 5 на сто.

Тези данни само затвърждават убеждението, че летният туристически сезон ще е пълен провал.

А от две седмици имаме нов министър на туризма. Дали Николина Ангелкова беше сменена заради провала на летния сезон, въпреки многобройните отстъпки на правителството за туристическия бранш, не стана ясно.

Както е известно, десетки чартърни полети от чужбина към България бяха отменени, защото страната ни вече не се счита за безопасна дестинация.

И обратно – много европейски държави забраниха на българи да пътуват към техните територии или наложиха 14-дневна карантина за пристигащи българи. В това число попадат  Австрия, Италия, Словения, Дания, Унгария, Норвегия, Финландия.

Първо бяха англичаните

Най-големият туроператор у нас „Балкан Холидейс” по-рано този месец съобщи, че отменя всички чартърни полети от Великобритания заради влошената ситуация с коронавируса у нас. Английските туристи са едни от най-многобройните у нас през лятото, но очевидно няма да дойдат.

Ограничения за пътуване към Гърция

Гърция започна също да се „шегува“ с българите. От началото на юни трябваше да падне 14-дневната карантина за влизане в южната ни съседка. След като на границата се нареди километри опашки от автомобили, гръцките власти обявиха, че карантирата остава, но ще е 7 дни.

15 дни по-късно и тя беше премахната и пак се струпаха колини от автомобили.

Седмица-две след това, Гърция поиска попълнени декларации онлайн и QR кодове. После затвори всички гранични пунктове, освен „Кулата“. След това започна да тества всички влизащи.

Последното им хрумване е, че от сряда на българско-гръцката граница влизането в Гърция ще се осъществява единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването

От южната ни съседка, която традиционно приема хиляди нашенци през сезона, увериха, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!