Спортният министър Димитър Илиев. Снимка: БНР

„Изцяло вината за това, че Нургюл не беше финансирана от Министерството на младежта и спорта, е върху шахматната общност“, заяви спортният министър Димитър Илиев пред БНР. „Винаги, когато има конфликти, сметката я плащат спортистите“, добави той.

Конфликтите в шахмата ни, за които Илиев говори, не са от вчера. Докато Нургюл не стигна до финала на световната купа, почти никой не беше чувал за проблемите в българския шахмат. А те са дълбоки и са такива от 5-6 години насам.“

Някои винят за това държавата, други – шахматната общност. През 2022 и 2023 г. този спорт не получава никакво държавно подпомагане. 5 (!) федерации се карат коя е официалната. А тази, която разполага с лиценз от държавата, не е призната на международно ниво. Потърпевши в този омагьосан кръг са българските шахматисти, а проблемите изглеждат трудно решими.

В момента Нургюл Салимова се състезава към „Българска федерация по шахмат 2022“, която държи държавния лиценз за управление на българския шахмат. Неин председател е бившият депутат от БСП Васил Антонов.

„Всеки опит спортът да бъде политизиран е обречен на неуспех“, заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. „Това води до изкривяване и до лобизъм, който в крайна сметка удря пряко върху спортистите и треньорите, върху качеството на самия спорт. Спортът се прави от хора, които са съмишленици, които имат еднакви интереси и идеи. Те трябва да бъдат оставени да развиват своите идеи“, добави той.

Министърът съобщи, че идния вторник има среща с Нургюл Салимова. „Тя върна надеждата на българските шахматисти за това, че можем да бъдем номер едно в света“, подчерта бившият автомобилен състезател.

Световната федерация по шахмат (FIDE) и Европейският шахматен съюз (ECU) поискаха от министерството на младежта и спорта да се намеси в процеса по евентуален избор на ръководство за алтернативна българска федерация по този спорт. И получиха отказ.

„Това, което искат от Международната федерация по шах от мен, е абсолютно в противоречие с българското законодателство. Аз нямам право да се включвам пряко в работата и дейността на независими организации, каквито са българските федерации. Това, което трябва да се направи, не само в шаха, е самата общност да се съберат, да седнат на една маса, да се разберат, да намерят решение. Аз съм готов да седна и да изслушам всеки. Всичко, което е в моите правомощия, да направя – за съжаление обаче се оказва, че те не са толкова големи. Законът е така направен, че министерството няма преки възможности да се намесва в работата. Когато има такива спорове, то не може да взима страна. Единственият, който може да взима страна и да определя кой е правият и кой не, е българският съд. В такива случаи обаче се започват едни дела, с години се влачат. Такава е ситуацията от години не само с шаха, но и с много други федерации“.

Можем да следим дейността на федерацията, да проверяваме дали изпълнява поетите ангажименти, дали не извършва някакви нарушения и на база на това, ако има такива нарушения, да се мисли за отнемане на лиценз, коментира министър Илиев. Според него са направени проверки и от тях е станало ясно, че конкурсът е проведен без проблеми и законосъобразно.

Той обеща, че ще направят усилия да стимулират Нургюл.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. АЗ СЪМ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ, ОСНОВАНА ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1927-А ГОДИНА И ПИША С ОГРОМНИ БУКВИ, ЗА ДА БЪДА НАЙ-ПОСЛЕ ЧУТ, ЗАЩОТО МИ ПИСНА ДА ПИША БЕЗОТВЕТНО ПО ИМЕЙЛИТЕ НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ И РАДИАТА.

    ТОЗИ МИНИСТЪР ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТ ИНДОБЪЛГАРИН. ГОТОВ СЪМ ДА ПРЕДОСТАВЯ ПИСМЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА.

    С Уважение!
    Атанас Куртенков, Президент на БФШ
    GSM 0899203468, E: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук