Съветникът по въпросите на националната сигурност на САЩ Джон Болтън ще проведе среща в британския премиер Борис Джонсън, съобщава АФП, позовавайки се на информация от Даунинг стрийт.

Болтън е най-високопоставеният американски служител, който ще се срещне с Джонсън след избирането му за министър-председател на Великобритания преди месец.

Говорител на премиера съобщи, че разговорите между двамата ще засегнат „редица проблеми, касаещи сигурността, включително Иран”.

Темата „Иран” ще бъде обсъдена на фона на провежданата от администрацията на Тръмп кампания за максимален натиск върху ислямската република с цел ограничаване на ядрената си програма и военна дейност.

Вашингтон очаква от своя близък европейски партньор да изключи или поне силно да ограничи планираното използване на 5G-мрежата на китайския технологичен гигант Huawei.

Двудневното посещение на Болтън в Лондон ще се осъществи на фона на политическата криза и срива на британската лира, предизвикани от наближаващото излизане на страната от Европейския съюз.

Джонсън беше категоричен, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали има подписан договор за това.

Висши британски икономисти и големи индустриални предприятия предупреждават, че Брекзит без споразумение може да създаде хаос по границите и да постави началото на финансови сътресения в краткосрочен план.

Европейският съюз отказа да възобнови преговорите по текста на споразумението с Великобритания, подписан от 27-те лидери на държавите от Евросъюза. Борис Джонсън и неговите поддръжници определят това споразумение като несправедливо.

Безпроблемно прекъсване на членството в ЕС ще позволи на Обединеното кралство да започне незабавно преговори за споразумение за свободна търговия със САЩ.

Великобритания и нейните европейски съюзници предизвикаха раздразнение в екипа на Тръмп в опита си да запазят ядреното споразумение с Иран, от което Вашингтон се оттегли миналата година.

Миналата седмица Великобритания реши да обедини със САЩ усилията си за защита на търговките кораби в Персийския залив.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!