Борис Джонсън, Доналд Туск
на снимката: премиерът на Великобритания Борис Джонсън и председателят на ЕС Доналд Туск

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се срещна с председателя на ЕС Доналд Туск в Ню Йорк, в кулоарите на Генералната асамблея на ООН.

Джонсън призова Европейският съюз да прояви „гъвкавост” в преговорите за Брекзит, въпреки че, самият той доказа няколкократно, че е неспособен да направи същото.

Британският премиер подчерта пред Туск, че неговото предпочитание е за споразумение за излизането. Двамата за пореден път са обсъдили алтернативи по т.нар. „ирландски бекстоп”.

Те също така са обсъдили три документа, изпратени наскоро от Лондон, с идеи за замяна на разпоредбите за бекстопа в сделката за Брекзит, постигната миналата година от Терза Мей, но отхвърлена три пъти от британските законодатели.

„Премиерът Джонсън подчерта, че за да постигнем сделка, ще трябва да видим движение и гъвкавост от ЕС“, каза говорител на „Даунинг стрийт”.

„Лидерите се съгласиха да поддържат връзка през следващите седмици“, добави той.

В социалните мрежи Туск написа:

„Няма пробив. Няма срив“, добавяйки, че „няма време за губене“.

Срещата идва, след като в понеделник главният преговарящ по Брекзит в ЕС Мишел Барние заяви, че настоящата позиция на Лондон не предлага никаква „основа за намиране на споразумение“ за напускане на блока.

Британското правителство призна, че излизането без споразумение може да доведе до недостиг на храна и да предизвика граждански вълнения.

Джонсън е провел също 30-минутна среща с белгийския премиер Шарл Мишел, на която е бил обсъден Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!