Бенямин Нетаняху, Реувен Ривлин, Бени Ганц
на снимката: Бенямин Нетаняху, Реувен Ривлин, Бени Ганц

Доскорошният премиер на Израел Бенямин Нетаняху и основният му опонент Бени Ганц се договориха да проучат вариантите за единно правителство.

Това се случва на първата им среща, след изборите миналата седмица, по искане на президента на Израел.

Дотук се стигна, след като резултатите от вторите предсрочни избори в рамките на 6 месеца застрашиха дългото пребиваване на Нетаняху на поста му, въпреки че той не показва никакви признаци да е готов да се откаже от него.

Президентът Реувен Ривлин въведе и двамата мъже в кабинета си в Йерусалим около 20:00 ч. местно време, след като се здрависа с тях. След около два часа той остави двамата сами да се срещнат, преди да се присъедини към тях отново за кратко.

Ганц и Нетаняху направиха съвместно изявление, в което обещаха, че главните преговарящи на двете страни ще се срещнат във вторник. Това ще бъде последвано от друга среща между Ривлин, Нетаняху и Ганц в сряда.

Президентът Ривлин, който ясно заяви, че смята, че е необходимо единно правителство между техните партии, за да се формира стабилна коалиция, каза:

„Ние направихме значителна крачка напред тази вечер“.

„Обществеността не иска други избори. Те излязоха и гласуваха“, заяви Ривлин в изявление, обръщайки се към Ганц и Нетаняху.

„Сега е ваш ред. Отговорността за създаването на правителство пада върху вас, а хората очакват да намерите решение и да предотвратите по-нататъшни избори, дори ако това коства лична и дори идеологическа цена.“

Всички страни се съгласиха да не разкриват повече подробности за обсъжданото.

Центристкият съюз на Ганц Синьо и бяло завърши с 33 от 120 места на изборите на 17 септември, а дясната Ликуд на Нетаняху спечели 31. Въпреки слабата преднина на Ганц, нито един от тях няма ясен път към коалиция за мнозинство.

И Нетаняху, и Ганц, подкрепиха призивите за единно правителство. Ганц обаче каза, че той трябва да го ръководи, тъй като партията му е най-голямата, а компромисът изглежда далеч, поне на този етап.

Противопоставянето дори повдигна възможността за поредни избори – трети за година след като априлските също приключиха неубедително, тъй като Нетаняху не успя да сформира управляваща коалиция.

„Единственото правителство, което може да се формира в тези условия, е единно и голямо, между нас“, каза Нетаняху по време на среща на депутатите от Ликуд.

„Единственият начин да стигнем до него е да седнем и да говорим.“

Краят на ерата на Нетаняху би бил изключителен момент в израелската политика. Той е министър-председател повече от 13 години, най-много в историята на Израел. Но той е изправен и пред потенциални обвинения в корупция, в очакване на изслушване, насрочено за началото на октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук