Блинкен и Лавров

Разговорите с министъра на външните работи на Русия бяха откровени. Това заяви държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен след края на срещата със Сергей Лавров в Женева.

Антъни Блинкен
На снимката: Антъни Блинкен

„Днешната дискусия с министър Лавров беше откровена и съдържателна”, каза той по време на пресконференцията.

Блинкен информира, че двамата с Лавров а се съгласили, че дипломатическите усилия трябва да продължат.

Следващата седмица САЩ ще представят писмено своите виждания относно въпросите на сигурността. САЩ и Русия планират провеждането на нова среща след като Москва проучи писмените предложения на Вашингтон.

По думите му САЩ остават на мнение, че разногласията с Русия трябва да се решават по дипломатически път, но имат готовност за бърз и сериозен отговор в случай на нахлуване на Русия в Украйна.

 „Въз основа на нашите преговори, смятам, че можем да продължим работата си по съвместно разработване на споразумение за взаимно разбирателство, което да гарантира взаимната ни сигурност. Но зависи дали Русия ще спре агресията си срещу Украйна. Така че това е изборът, пред който стои Русия в момента”, каза Блинкен.

Пазарлъци, свързани с възможността Украйна сама да определя своето бъдеще, са невъзможни, категоричен бе той.

Блинкен каза още, че на срещата си с Лавров е очертал редица „въпроси и фундаментални принципи“, които Съединените щати, техните партньори и съюзници възнамеряват да защитават.

„Това включва въпроси, свързани с ограничаването на суверенното право на украинския народ да определя собственото си бъдеще“.

Лавров: Русия не възнамерява да нахлува в Украйна

Според външният министър на Русия Сергей Лавров истерията около Украйна цели да прикрие политиката на Киев за саботиране на „Минск-2“.

Сергей Лавров
На снимката: Сергей Лавров

Русия никога не е заплашвала украинския народ, заяви той след срещата с Блинкен.

„Русия никога не е заплашвала Украйна чрез свои официални представители“, посочи Лавров.

Външният министър увери, че Русия няма намерение да напада Украйна и добави, че се надява, че „емоциите ще намалеят“ след „откровените“ разговори със САЩ.

„Русия не изключва, че цялата истерия, която Западът раздухва около Украйна, има за цел да прикрие политиката на Киев за саботиране на „Минск-2“, каза Лавров.

Според него НАТО работи срещу Русия, затова Москва се противопоставя на разширяването на блока на изток.

Външният министър призова Блинкен да използва влиянието си върху Киев, за да го „вразуми“.

„Русия смята, че въпросът за Украйна изисква голямо внимание, но не може да бъде сведен до цялата тема за европейската архитектура за сигурност“, заяви Лавров.

Путин винаги е готов за срещи с Байдън, но тези срещи трябва да са добре подготвени, каза още дипломатът. Той нарече разговорът с американския държавен секретар „полезен и откровен“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук