Мадрид, климат, среща

Участниците в срещата за борба с климатичните промени, която се провежда в Мадрид, но домакин е Чили, завършиха форума без съществени резултати, съобщи АФП. На заключителната си сесия в неделя страните-участнички подчертаха „спешната необходимост“ да се действа срещу глобалното затопляне, но така и не успяха да постигнат съгласие по съществени въпроси, сред които справяне с извънредните климатични ситуации, както и огромния натиск от екоактивисти.

Така, след две седмици трудни преговори, конференцията на ООН за климата, проведена в Мадрид, не успя да постигне споразумение за правилата на международните пазари на въглерод, – тема, която е засегната в последната част на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

„Международната общност загуби важна възможност да покаже засилена амбиция за толерантност, адаптиране и финансиране на проекти за справяне с климатичната криза“ – заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той сподели, че е „разочарован“ от резултатите от голяма среща на върха на ООН по въпросите на климата и нарече провалената среща „пропусната възможност“ за справяне с кризата с глобалното затопляне, предаде АФП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!