Шотландия „не може да бъде вкарана“ в съюза си с Великобритания насила, срещу волята си, от правителството на Обединеното кралство“, заяви шотландският премиер Никола Стърджън, цитирана от Би Би Си. Тя смята, че изходът от изборите във Великобритания й дават право и мандат да проведе нов референдум за независимост. Нейната Шотландска национална партия спечели 80% от депутатските места в страната и се представи изключително убедителна на изборите на 12 декември.

Стърджън разчита този вот като кредит за курса на независимост на Шотландия и нейно членство в ЕС. Според лидерката ако Обединеното кралство държи да остане обединено, „това може да стане само със съгласие, но не и насила“.

Шотландското правителство вече поиска споразумение за референдум с министрите на Обединеното кралство, подобно на това, което е в основата на вота през 2014 г., за да се гарантира, че резултатът е легален и легитимен – но са изправени срещу опозиция от правителството на Обединеното кралство.

Министрите от кабинета на Борис Джонсън са против подобна стъпка, защото вотът на гражданите на референдума за независимост, който се проведе през 2014 г., трябвало да бъде „уважен“.

Много анализатори обаче отбелязаха, че един от решаващите аргументи тогава шотландците да не поискат отделяне е бил членството на Обединеното кралство в ЕС, за което самостоятелната Шотландия трябваше да кандидатства отново. Приближаващият Брекзит коренно променя ситуацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!