правителството, кабинетът
МС предлага удължаване на миналогодишния бюджет

Срещата при социалния министър Гълъб Донев не даде резултат. Представителите на бизнеса напуснаха обидени, а трябваше да обсъдят доходите до края на тази и през следващата година. Срещата се проведе в Министерския съвет.

Синдикатите настояват минималната работна заплата да се увеличи до 764 лв. от първи януари 2022 г., или ръст с около 17 % в сравнение със сегашния размер от 650 лв. Работодателите са против. Според размерът на минималната работна заплата трябва да се договаря между бизнеса и синдикатите по икономически дейности.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че са си тръгнали заради поведението на синдикатите.

„Поведение от страна на синдикатите, което не можем да го окачествим като диалог и търсене на решение. И понеже никой не е дошъл тук да бъде овикван, работодателите си тръгнаха.“

Той обяви, че работодателите не могат да обсъждат никакви предложения преди да видят макрорамката на бюджета за следващата година и какъв ръст на икономиката и каква инфлация се залагат.

Конфликтът е породен от настояването на КНСБ да се увеличи минималната работна заплата на 700 лева, а от догодина да е 764 лв.

По думите на Велев обаче, ако това се случи, ще има фалити.

„Това, което предлагат синдикатите, е всъщност над средния осигурителен доход за повече от 10 икономически дейности. За да го преведем това – означава, че всички в тези предприятия трябва да получават еднакви възнаграждения или да минат в сивия сектор. В тези сектори кризата ги е ударила толкова тежко, че те и в момента са на загуба. Така че няма такава възможност да се намали печалбата, за да се увеличи минималната заплата“, каза Васил Велев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че ако от януари догодина не бъде увеличена минималната работна заплата от 650 на 764 лв., ще призове всички 500 000 работещи на тази заплата на безсрочни стачни действия.

По думите му, увеличението на заплатата е наложително, защото няма вече кой да работи за 650 лв.

От КТ „Подкрепа“ допълниха, че това, което им е съобщено от финансовото министерство, е, че пари в бюджета за компенсация и на работници, и на предприятия, вследствие на кризата, има в минимален размер.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук