банка Сбербанк

Огромен спад на чистата печалба е регистрирал най-големият кредитор в Русия – „Сбербанк“. Банката спад с 84,8% на годишна база на нетната печалба за годината до 174,8 млрд. рубли (2,77 млрд. долара).

„Сбербанк“ е една от няколкото големи руски банки, които бяха блокирани от международната система за плащания SWIFT в отговор на руската инвазия в Украйна. Руският банков сектор като цяло отчете загуба от 400 милиарда рубли към 1-ви ноември.

В резултатите, публикувани съгласно Руските счетоводни стандарти, „Сбербанк“ посочи, че нетната печалба само за ноември възлиза на 124,7 млрд. рубли, което е увеличение от 22,7% на годишна база. Нетният доход от лихви за периода януари – ноември пък достигна 1,5 трилиона рубли.

„Сбербанк“ успя да се възстанови през последните два месеца. Трябва обаче да се има предвид, че Руската централна банка нареди на финансовите институции да ограничат разкриването на информация, след като Западът наложи широкомащабни санкции на Москва.

Още през септември Европейската централна банка алармира, че доста филиали на „Сбербанк Европа“ са застрашени от това да изпаднат в несъстоятелност.

„Сбербанк Европа“ и нейните дъщерни дружества претърпяха значителен отлив на депозити поради въздействието на геополитическото напрежение върху репутацията им“, обясниха ЕЦБ. „Това доведе до влошаване на ликвидната им позиция“.

Според нея няма начин това да даде реален шанс за възстановяване на ликвидността. Русия е мажоритарен собственик на банката.

Вложителите на дребно са защитени до 100 000 евро на вложител в една банка в Европейския съюз.

„Сбербанк Европа“ има дъщерни дружества във Федерация Босна и Херцеговина, Република Сръбска, Чешката република, Хърватия, Унгария, Словения и Сърбия. Тя има и клон в Германия.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук