Кирил Петков

Сагата с гражданството на Кирил Петков продължава. Срокът на проверката е удължен до средата на декември.

Проверката започна още в края на август, след като прокуратурата беше сезирана, че той има българско и канадско гражданство.

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционния съд обяви, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“, който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май – дата, от която е президентският указ за назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни пред БНР, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която – като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост. Получени са документите от Конституционния съд.

„След тази дата, наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже – има или не данни за извършено от Петков престъпление“, уточни Кръстев.

 

На 13 октомври от прокуратурата съобщиха, че е образувана преписка по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков, въз основа на „сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление“. Към преписката е била присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

На 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков.

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него – отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков – за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства.

Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как – ще е ясно по-късно през деня.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!