Михаил Екимджиев
На снимката: Адв. Михаил Екимджиев

Правото на живот не е абсолютно, но забраната за двойно гражданство е. Единствената абсолютна забрана в правото, по което работи Европейския съд по правата на човека е забраната за нечовешко и унизително отношение. Това каза специално за ДЕБАТИ.БГ адвокат Михаил Екимджиев, коментирайки казуса с гражданството на Кирил Петков.

Той припомни случаят с гражданството на Жорж Ганчев.

„Има конституционна наредба, която забранява двойното гражданство. Факт е и че през 1995 г., в годините на невинност на КС, който е създаден само три години по-рано, има едно решение по повод гражданството на Жорж Ганчев. Решението е почти 5 страници, в четири от които се обяснява кои страни какви становища са взели и на една страничка се казва, че забраната за двойно гражданство е абсолютна, без да се излагат мотиви за това“, припомни той.

„Понятието „абсолютна“ в правото означава, че никога и при никакви обстоятелства не може да бъде смекчена, преодоляна или тълкувана по различен начин, независимо от променения обществено политически правен контекст и т.н. Това е възмутително, защото в правото, особено развитото право на старите демократи бяга като дявол от тамян от абсолютните права и абсолютните забрани“, каза Екимджиев.

„Имаш право да убиеш на война и когато си в ситуация на неизбежна отбрана. Законът го позволява. Правото на живот не се ползва от абсолютна защита. Съвсем неоправдано КС реши, че това е абсолютна забрана и сега най-лесното и най-профанско е КС да каже същото като преди 25 години – забраната е абсолютна.

„Вече живеем в глобален свят. В ЕС сме. Движим се свободно и се установяваме свободно, самото понятие „гражданство“ като ценност на правото изтънява и се размива. Едно е било във времето на националните държави през 19-ти и началото на 20-ти век, когато гражданството е почти синоним на принадлежност, близко е до понятието поданство и е свързано с националните идеали, но сега е друго. Живеем във все по-динамичен и глобален свят. В основата на забраната на двойното гражданство е да се избегне конфликт на лоялности“, каза още той.

Ако искате да разберете кое според адв. Екимджиев наложи бързането на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков, какво ще рече „самосбъдващи се пророчества“ и „приятели на съда“, както и нарушава ли Конституцията КС – четете цялото интервю за ДЕБАТИ. БГ ТУК.  

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!