Елена Йончева
на снимката: Елена Йончева

Европейският парламент настоява за допълнително финансиране на новинарските медии заради кризата, предизвикана от COVID-19, както и за тяхното укрепване, така че да бъдат независими от икономически и политически натиск. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по повод резолюцията за европейските медии, която получи огромно мнозинство при гласуването в Страсбург.

577 депутати от всички политически групи подкрепиха този призив към Европейската комисия и държавите членки.

Европейският парламент очаква Европейската комисия да „насърчи решително“ държавите членки да увеличат подкрепата за медиите и за културния сектор от средствата, предоставяни чрез техните одобрени национални планове за възстановяване; да се увеличи финансирането в различните програми за медии по линия на бюджета на ЕС до 2027 г.

Изрично се подчертава, че разпределянето на парите трябва да бъде по конкретни критерии, така че да осигури независимост и равнопоставеност. Особено внимание се обръща на малките новинарски медии, на регионалните, както и на медиите, които работят на малки пазари.

Европейският парламент предлага да се създаде постоянен фонд на ЕС за културни и новинарски медии, който да гарантира свободата на печата. Освен това европейските депутати насърчават държавите членки да използват данъчната си политика, за да стимулират медийното производство, както и разпространението и потреблението на новинарски услуги. Специалните данъчни политики трябва да предлагат еднакви условия за всички медии, включително и на журналистите на свободна практика.

Свободата и плурализмът на медиите са в основата на демокрацията и част от върховенството назакона, припомни Елена Йончева.

Заедно с колегите си тя призовава за осигуряването на специална подкрепа и защита на разследващите журналисти, както и за мерки срещу използването на съдебни дела за натиск върху медии и граждански активисти.

Прозрачността на финансирането на медиите е важна, за да се повиши доверието на гражданите в тях. Йончева настоява финансирането да се осъществява от независим орган и по конкретни критерии.

Очаква се през 2022 г. Европейската комисия да предложи закон за свободата на медиите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук