Зам. министърът на здравеопазването Александър Златанов и Проф. Петко Салчев управител на НЗОК
Зам. министърът на здравеопазването Александър Златанов и Проф. Петко Салчев управител на НЗОК

Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват безплатни рецепти за COVID-19. Това обяви на брифинг, заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Решението влиза в сила от днешна дата. Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти.

„Така ще подобрим процеса на лечение на хората с доказан коронавирус. Решението влиза в сила от днес, а личните лекари ще имат готовност да изписват такива безплатни рецепти от понеделник“, обясни д-р Златанов

След днешното заседания на надзорния съвет на НЗОК е взето също така решение за преразпределение на средствата за лечебни заведения с над 10% легла за COVID.

Д-р Златанов подчерта, че по време на пандемията болниците са направили много извънредни разходи.

„Искаме да са финансово осигурени и да не изпитват затруднения. Решението ни е навременно и ще им даде възможност да работят спокойно“, обясни той.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни, че 688 млн. лв. са разпределени като стойност на лечебните заведения. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 година. Вчера той е подписал плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв.

„Месечната стойност, която те трябва да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е да имат не по-малко от 10% от заетите легла за COVID“, уточни още управителят на Здравната ни каса.

Болниците, които лекуват коронавируса, в момента са 207. Лекарите на първа линия ще получават повече пари – по 1200 лева вместо по 1000.

Проф. Салчев заяви, че за доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!