Северен поток 2 САЩ

Русия може да увеличи доставките на газ за Европа веднага щом Германия одобри новия газопровод „Северен поток 2“, каза президентът Владимир Путин. По този начин той подчерта, какви са условията на Москва за да може Русия да помогне за разрешаване на енергийната криза на континента.

Путин съобщи, че „Газпром“, може да увеличи подаването на газ с още 17,5 милиарда кубически метра по новия тръбопровод „още вдругиден“, ако германският регулатор го одобри „утре“.

Количеството, равняващо се на приблизително 10 процента от газа, доставян от Русия за Европа и Турция през 2020 г., ще осигури значителни допълнителни доставки в момент, в който в Европа газът достигна рекордни цени. Но също така вероятно ще предизвика гняв, заради твърденията, че Русия има резерви от газ, но обвързва доставянето им за Европа с одобрението на „Северен поток 2“.

САЩ и няколко източноевропейски държави обвиниха Русия, че иска да използва газопровода на стойност 10 милиарда долара, като геополитическо оръжие за увеличаване на зависимостта на ЕС от Москва. Освен това, заобикаляйки Украйна, той ще коства на Киев транзитните приходи от традиционните маршрути за доставка.

Путин от своя страна заяви, че енергийната политика на ЕС се прави от „неспециалисти“, които „мамят гражданите“, и добави, че светът може да избегне бъдещи кризи, ако се съсредоточи върху „фундаментални проекти“ като „Северен поток 2“, вместо върху конкретна пазарна търговия.

Русия е изправена пред нарастващи критики през последните седмици, защото не е предоставила допълнителни доставки за Европа, въпреки намеците на Путин, че ще действа за потушаване на кризата. Критиците обвиняват Русия, че тази година не е предоставила допълнителни продажби на газ на европейски клиенти, освен тези, осигурени чрез дългосрочни договори.

„Газпром“ също остави собствените си складови бази в Европа да паднат на много ниски нива, засилвайки опасенията от недостиг на газ в случай на студена зима. Очаква се скокът в сметките за енергия в Европа да бъде високо на дневен ред на срещата на върха на лидерите на ЕС, която започна вчера в Брюксел.

Путин обвини за газовата криза недалновидните опити на ЕС да премине от дългосрочни договори към спот пазара, и да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници. В резултат на това, производителите на втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток са намалили доставките на газ за Европа. Според него, това е създало недостиг от 70 милиарда кубически метра, За запълване на недостига обаче, може да помогне планираният капацитет на газопровода „Северен поток 2“ от 55 милиарда кубически метра.

„Когато европейците създадоха своите пазарни принципи, те ги основаваха на това, че това е пазар от висок клас. И не е – газът отиде в Латинска Америка и Азия“, каза той. „Какво общо има това с Русия? Това е резултат, ръчно изработен от икономическата политика на Европейската комисия.“

Анализаторите на индустрията посочват, че повече руски газ тече към Турция, която Газпром счита за Европа, отколкото преди пандемията, но не и към основните й пазари в Западна Европа, които традиционно се доставят през Украйна и линии през Полша.

Текстът е публикуван във „Файненшъл Таймс“, преводът и заглавието са на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук