Сергей Станишев
на снимката: Сергей Станишев

Необходими са спешни дипломатически усилия за приемането на България в Шенген и еврозоната, политическата нестабилност пречи на процеса. Това заяви бившият председател на ПЕС Сергей Станишев пред bTV.

„България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави“, коментира Станишев и продължи:

„Моята препоръка е в момента да се насочи вниманието в Нидерландия, Швеция и Австрия. Трябва да се действа незабавно. Трябва да сме активни и последователни. Членството в Шенген и еврозоната ще е финал на евроинтеграцията, а ако това не се случи е възможно страната ни да бъде изтласкана в периферията, допълни евродепутатът.

Изказването му буди интерес, защото уж настоява и прави всичко възможно България да влезе в Шенген и еврозоната, но пък се противопоставя на европейските политики. Припомняме, че Станишев и цялата група на БСП в европейския парламент, както никоя друга социалистическа партия в Европа, единодушно не подкрепиха резолюцията, с която обявяват Русия за спонсор на тероризма. Това няма как да не остане незабелязано от нашите европейски партньори и да не повлияе на настроенията относно влизането ни в Шенген и еврозоната. Все пак никой не иска държава, подкрепяща военна агресия, с проруски президент и проруски партии в управлението да се интегрира в европейското семейство.

Според Станишев смесването на хартиено и машинно гласуване ще доведе до още по-голямо недоверие в изборния процес. С това негово изказване той се разграничи от отчаяните опити на БСП, начело с лидера на партията Корнелия Нинова, да върнат хартиените бюлетини за гласуване, с което предизвикаха огромно обществено недоволство.

„Няма съвършена методика на гласуването, но най-важното е системността. Видяхме пороците на хартиеното гласуване. Сега три пъти гласувахме с машини. Ако има съмнение, нека се сложи повече контрол. Опасявам се, че ще се върне смесеното гласуване“, обясни Станишев.

Той ще остане ангажиран с Българската социалистическа партия. Важно е да направим анализ какво се случи през последните шест години в партията и кой носи отговорност за това, коментира евродепутатът.

„Нещата в левицата трябва да се решават поетапно. Първото предизвикателство е пред БСП след поредицата лоши резултати. Обяснението с машинното гласуване е крайно незадоволително. В момента имам притеснение, че смесването на темите за левицата и БСП може да се използва от настоящото ръководство“, добави още Станишев.

По думите му непрекъсната смяна на позициите на БСП – за еврозоната и машинното гласуване, руши доверието в партията.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук