Кирил Петков
Кирил Петков

Днес пред бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отрече обвиненията, които му отправи вчера зам.-председателят на БСП Георги Свиленски, че им е предложил да оттеглят връщането на смесеното гласуване, а в замяна „ще им даде кодовете“ от машините, и обяви, че ще съди Свиленски.

„Това, което казах е, че ние сме готови да подкрепим одит от експерти на кода преди изборите, след изборите, за да получат сигурност и да махнат своето съмнение от машините. След това г-н Свиленски, според мен, използва лъжа. Дадох му втори шанс, но той отново повтори изказването си. Затова ще подам иск“, заяви Петков.

Петков обясни, че кодовете са в ЦИК и партиите, или лидерите на партиите, нямат достъп до тях, следователно няма как да манипулират каквото и да било. Той допълни, че ако е можел да ги манипулира, нямаше ГЕРБ да спечелият изборите:

„Аз казах – „одит върху кодовете“. Аз никога не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава инсинуация. Гледах г-н Борисов. Идеята, че някой има „тайните кодове“. Ние сме втора сила. Нашите най-близки партньори са шеста сила. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на г-н Борисов 25%?“, коментира бившият премиер.

Според него в момента има опит за дискредитиране на машините за гласуване. Петков подчерта, че кодовете са в Централната избирателна комисия и всяка партия може да ги изисква.

„Гледам „шоуто на г-н Борисов“ – въглищните централи, Gempcorp, сега използва думите на г-н Свиленски за кодовете. Вместо да се занимаваме с фалшиви новини, хайде г-н Борисов да направи една визия за България, да покаже програма, да започне коалиционни разговори с другите партии – минаха 60 дни“, посочи той.

Петков отново подчерта: „Ние няма да подкрепим първия мандат. За втория мандат сме дали заявка за правителство на малцинството с „Демократична България“.

Той се обяви против „техническо правителство“. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ отхвърли предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за подписване на документ за работа по конкретни политики и правителство с мандат от 6 месеца. „Няма да ходим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой иска да се крие зад експерти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване“, каза Петков.

Припомняме, че парламентът в последната седмица е обхванат от остри спорове относно машинното гласуване и връщането на хартиената бюлетина. Казусът предизвика масово недоволство сред хората, особено заради начина, по който се прокарват законопроектите. Най-фрапантния случай беше среднощното заседание на правната комисия в НС, което продължи 18 часа, и процедурните хватки и предложения вкарани в последния момент. Новосформиралото се мнозинство между БСП, ГЕРБ и ДПС съмнително ожесточено се опитва да обезсмисли машинния вот.

Гласуването с хартиени бюлетини се доказа в годините като ненадеждно и будещо сериозни съмнения относно изборния резултат, именно заради огромния брой „сгрешени“ бюлетини“ и човешкият фактор в броенето им. Машинното гласуване пък намали значително броя на невалидните бюлетини, даже те почти липсваха.

Защо изведнъж трите партии решиха, че то не е надеждно? Вероятно за БСП това е опит да оправдаят все по-намаляващите им резултати с всеки следващи избори, а за ГЕРБ, да си набавят тези няколко процента нужни им за мнозинство при следващ парламент.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук