Стършел, карикатура
Арест поради неотложност

 

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Живеем в несигурни времена и беди дебнат отвсякъде. Иначе казано, никога не знаеш дали почукването на вратата в петък вечер няма да те отведе в ареста до събота сутрин. Именно затова човек трябва да е подготвен за всякакви ситуации. В този ред на мисли ето шепа безценни идеи как да си прекараме времето в ареста, ако сме бивш министър председател.

Идея първа.
Четене.

Да, на всички е ясно, че четенето не е силна страна на повечето арестанти, особено на тези, които се гордеят, че са пипали само една книга през живота си. Но нека не забравяме, че нощите в ареста са самотни и мрачни, а човек е социално животно. Не си губете времето да гледате яростно през решетките. Вместо  това оползотворете часовете си с четене – стените в ареста са пълни с драсканици, оставени от ваши предшественици. Прочетете ги, обогатете се. Да, може да са вулгарни и грозни, но какво от това? Оставете и своя принос. Надраскайте нещо във ваш стил, нещо от сърце… Примерно: „Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к*р се набива“. Ако ви дойде музата, може да напишете нещо и за някоя проста кърджалийска… нали… дама. Но това е само по желание.

Идея втора.
Напишете мемоар.

Кой ли вече не издаде биография, та вие ли няма? Разликата между вашия мемоар и този на останалите обаче ще е нощувката ви в ареста. Слави Трифонов, като издаде книга, да не би да е бил в ареста? Ама я купуваха. А онзи певец там, Графа? Той СДВР не е помирисвал, обаче книгата му се изчерпа. Христо Стоичков с твърди корици издаде, пък арест е виждал само по филмите. Вие имате шанса да сте българският Нелсън Мандела! Да, колегата Мандела действително е останал в затвора малко повече от вас, но това не бива да ви спира да творите, дори да се получи комикс.

Идея трета.
Хазарт.

Една от причините да сте в ареста е именно хазартът. Но не Ицо, ами онзи бос, който не спира да сипе обвинения, докато се пече в Дубай. Така че, в крайна сметка защо да не уплътните времето си с малко залози? В случая няма как да търкате билетче, но спокойно може да се обзаложите, да речем, на по пет цигари с някой от полицаите, извинете – милиционерите, за това кой ще е следващият арестуван от бившето правителство. И ако познаете, не само ще сте спечелили пет цигари, но скоро ще си имате и другар в ареста.

Деян КОПЧЕВ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук