Буяр Османи
На снимката: Буяр Османи

Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на Виенската конвенция, включително и свързани с България. Това стана ясно след днешния брифинг на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи.

Руските дипломати трябва да напуснат югозападната ни съседка в рамките на пет дни.

„Хора от партии и институции призоваха да се спре интеграцията на страната в ЕС. Има прокси групи на трети страни и в България, и в Северна Македония, които подкопават преговорния процес с ЕС, добави Османи.

Пред журналистите той разкри, че отговорни лица от македонските институции миналата седмица са се обаждали и са водили разговори с България. Целта е била да не се разреши спорът между двете страни.

„Тази седмица от Северна Македония са се обаждали в Република България, казвайки, че целият този ангажимент е излишен, защото тук (в РС Македония) скоро ще има избори, че ще има предсрочни избори и че няма да може да се стигне до решение“, каза Османи.

Той не разкри за кои лица и институции става дума, но допълни, че тези лица са на една позиция с двамата служители на Държавна агенция за национална сигурност на България, които са работили в посока Македония да няма европейско бъдеще, и които преди дни бяха посочени от българския министър-председател Кирил Петков.

Припомняме, през миналия месец България също изгони десет руски дипломати, като ги обвини в шпионаж.

Относно Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Османи казва, че има напредък, като в момента се обсъжда как консенсусната информация за цар Самуил да влезе в учебниците.

Относно включването на българите в Конституцията Османи казва, че в момента с България се обмисля вариант това да стане след началото на преговорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук