Мария габриел и Буяр Османи
Източник: МВнР на Република Северна Македония

Eвропейската перспектива на Република Северна Македония, в съответствие с принципите на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония, е била във фокуса на разговорите между вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел и министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, които са се срещнали в кулоарите на форума Дубровник 2023, съобщават от министерството на външните работи в Скопие.

Темата на форума е е „Навигация в глобалното разместване“.

На срещата министрите са обменили мнения за работата на секторните работни групи, като са потвърдили значението им за цялостните отношения и сътрудничество, пише в съобщението.

Османи е изразил задоволство от сформирането на редовно правителство в България, изразявайки мнение, че това създава допълнителни перспективи за по-интензивен политически диалог, а оттам и повече възможности за укрепване на двустранното сътрудничество между двете съседни страни.

Според него „конституционните промени в Република Северна Македония са сериозно предизвикателство“ за страната. „Но, аз се надявам, че след сформирането на редовното правителство в България, както и с международната подкрепа за процеса, включитено и нашата готовност да преговаряме с новия български кабинет, може да се стигне до необратим обрат в нашия процес по евроинтеграция“, каза Османи по време на дебата в панела – Западните Балкани: Нов евроатлантически момент.

Според македонското министерство на външните работи по време на дискусията Османи е развил тезата, че евроинтеграцията може да се ускори с модела – „Повече интеграция, преди членството“. Това би означавало по-етапна интеграция на страните-кандидатки, чрез достъп до средствата от ЕС и други предимства от процеса по присъединяване“.

Това е първата среща между Османи и Габриел след назначаването на новото политическо правителство на България, се уточнява в съобщението.

Източник БТА/БГНЕС

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук