Стършел - Радев
Къш!
Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Това, което стана оня ден в политиката, сме го виждали на плажа. Някакви дечица –  момченца по гащенца и момиченцето Корнелия, в червен бански, са се заиграли в пясъка, ровят с лопатки, пресяват със ситца, носят с кофички вода от морето и строят пясъчен замък.

Изведнъж идва едно длъжко, татуирано хлапе и с мутренски маниер им стъпква замъка.

Децата писват: „Защо-о-о?”

Хлапето, намусено и навъсено, заявява от екрана на собствената си телевизия:

„Не искат да си играят с мен! Чух да ме обиждат! Не ме уважават! Те са лицемери!”

За пореден път в последната година Слави Трифонов, лидерът на „Има такъв народ“, стъпка намеренията на коалиционните си партньори за общо управление.

И за пореден път демонстрира пред обществото еректилната си дисфункция – само за политиката говорим, не си мислете друго… За неспособността на един партиен лидер да води диалог с други партии и лидери, за негодността му да свърши нещо конструктивно, за липсата на политическа и друга култура.

Че му липсва другата култура, ние си знаехме от годините на телевизионното му шоу. Мутренското поведение също не е ново – нали покрай мутрите започна възходът му, покрай братя Илиеви, Илия Павлов и прочие вече мъртви герои на прехода.

Знаем житейския му идеал за ферарито, виждали сме девиза му, изписан върху резервната гума на джипа – за лошите момчета, които отиват където си искат /какво съвпадение с манталитета на убиеца на кръстовището при „Хемус”!/…  Известно ни е дори какво е татуирано на гърба му:”Аз идвам и водя ада след себе си!”

В този смисъл Слави Трифонов е последователен: обещал ни е ада и работи целенасочено да вкара държавата там.

Ние, стършелите, си познаваме героя и манталитета му, от години пишем и предупреждаваме. А защо политиците не го знаят и мислят, че могат да си играят заедно със Слави, че с такъв като него могат да управляват?

Трябва да си много наивен, за да разчиташ на Слави Трифонов и неговата дума. Той е по-голям празнодумец и от Бойко Борисов. От всичко, което е обявил публично, нищо не е осъществил – развяваше байрака на мажоритарните избори, забрави за тях. Говореше за депутати със собствено мнение и позиция, превърна своите в послушни пешки.

Непослушните отстрани или те сами се отстраниха. Обещаваше, че ще вкара способни и компетентни хора в изпълнителната власт, неговите министри се оказаха най-безлични, особено министърката на външните работи.

Слави се обявяваше  за почтеност и борба с корупцията, а самият той, откакто е в политиката като партиен лидер, не си подава данъчна декларация за доходите и имуществото, за фирмите и офшорките си.

Напомнят му от медиите – прави се, че не чува. Държавните органи не смеят да го докоснат – недосегаем е. Също като учителите си – братя Илиеви и Илия Павлов, като ментора си Доган,  и тях държавата не смееше да ги закача…

Сега Слави Трифонов с изявлението си стъпка пясъчния замък на коалиционните си партньори и изправи страната пред объркване. Пак ще вървим на избори, а това означава няколко месеца без правителство и парламент. Пак ще ни управлява президентът Радев, служебно, в период на възходяща инфлация, на газова недостатъчност и война в близост… А като знаем политическите и управленските възможности на Радев, като ни е известно кой го инсталира на президентския пост и какво доверие му имат в Европа, може да предвидим какво чака България – нищо добро!

Новите избори едва ли ще променят политическата картинка – социолозите отново не дават надежди за стабилно управление.

Но от бъдещите избори ще има една голяма полза: най-вероятно партия „Има такъв народ“ ще остане под чертата, а лидерът ще осъмне, самотен и забравен, на диванчето в студиото на гаражната си телевизия. И ще прави изявления само пред верните си слуги – Тошко и Станислав Балабанов…

Така ще се сбъдне поне част от лозунга „Мутри, вън!” – в политиката ще имаме една мутра по-малко…

М. Вешим

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук