На снимката: Стефан Янев

„Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Работим в рамките на закона. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, обществото ще оцени усилията“. Това каза пред БНР служебният премиер Стефан Янев.

Според него в българския политически живот се забелязва отдалеченост – неангажираност на хората с политическия живот.

„Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо. Партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление“.

Янев каза, че е поразен от мащаба на това, което служебното правителство е заварило. И допълни, че не се опитва да прави пълна ревизия и не бърза да демонстрираме нещо, което не е довършено.

„Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други“, каза още Янев.

Той заяви, че очакването му за следващото Народно събрание е да има взаимодействие между партиите и гражданското общество, което според него е ключът към всяко управление

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!