Стево Пендаровски
на снимката: новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски

С тържествена клетва пред парламента на Република Северна Македония Стево Пендаровски официално пое поста на президент на страната.

На церемонията той каза:

„В Европа няма толкова малка държава, в която да има толкова голямо разделение в обществото. Аз ще бъда президент на всички”.

Пендаровски, който е и първият президент на Република Северна Македония след промяната на името на страната, направи обръщение към депутатите. Той открои четири приоритета и подаде ръка на опозицията за сътрудничество.

Президентът заяви, че ще работи за пълноправното членство на Северна Македония в НАТО и започване на преговори за членство в ЕС.

Новият македонски президент посочи, че ще търси баланса в междуетническите отношения и отговорност на лидерите за посланията, които изпращат.

Според него един от най-важните резултати на последните президентски избори е, че те за пръв път са признати от всички, а всички етноси в страната за пръв път наричат държавата „моята държава”.

Пендаровски смята, че едни от най-големите предизвикателства са борбата с корупцията и организираната престъпност.

След церемонията, в официалната резиденция на държавния глава, старият президент на страната Георге Иванов предаде поста на своя наследник.

Церемонията се провежда с най-високи военни и държавни почести, а след нейния край Иванов и Пендаровски ще се оттеглят за среща на четири очи. След това ще се проведе съвместно заседание на двамата президенти със служителите на кабинета на държавния глава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!