Йенс Столтенберг, НАТО, военно нападение
на снимката: Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Главата на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг предупреди Конгреса на САЩ за опасността, която една „по-настъпателна Русия“ представлява за алианса, включително със своите нарушения на Договора за ракетите със среден и малък обхват.

Генералният секретар на пакта заяви по време на съвместно заседание с американския Конгрес, че алиансът няма да копира действията на Русия и да разполага нови ядрени ракети в Европа.

„Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването“, каза Столтенберг и настоя, че няма да има нови американски ракети, които да бъдат разположени в Европа

Той добави, че организацията не иска нова Студена война с Русия.

„Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Не искаме нова Студена война. Но ние не сме и наивни“, заяви столтенберг пред Конгреса.

Според него алиансът трябва да се подготви за края на договора за ракетите със среден и малък обсег, тъй като САЩ обвиняват Русия, че го нарушава.

„Не желаем да изолираме Русия. Искаме по-добри взаимоотношения с нея“, каза той.

Членовете на Конгреса, които приветстваха Столтенберг с продължителни овации и ставане на крака, заявиха, че виждат неговото обръщение към присъстващите на общата среща с Камарата на представетилите и Сената като възможност за потвърждаване на ангажимента на САЩ към НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук