НАТО
На снимката: Йенс Столтенберг

Мнимата смърт на руския журналист Аркадий Бабченко в Украйна може да подкопае доверието в свободните медии. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг след първата част от днешното заседание на министрите на отбраната от алианса.

Според него това може да „налее масло в огъня на пропагандата”.

„Всички сме успокоени, че Бабченко е жив. Свободата на медиите е част от демокрацията, зависими сме от тях. Най-доброто средство срещу фалшивите новини са свободните и независими медии, които цитират ясни източници и проверими факти”, добави Столтенберг.

Той коментира и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал:

„Все още сме много обезпокоени за случая „Скрипал”, заяви генералният секретар.

По неговите думи няма причина съюзниците да се съмняват в изводите на британското правителство по този въпрос.

Столтенберг говори по темата „Северен поток”. По думите му за НАТО са важни разнообразието и сигурността на енергийните доставки, както и развитието на източниците на възобновяема енергия, добави той.

Столтенберг съобщи, че НАТО е представила на ЕС точните си изисквания за развитието на инфраструктура с двойно предназначение, за да се повишат способностите на войските на пакта за бързо придвижване.

ЕС и НАТО работят по 74 съвместни проекта и това е най-мащабното взаимодействие между двете организации досега, отбеляза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук