Ще обезщетим производителите, чиито пчелни семейства умряха вследствие на отравяне в Добруджа. Това обяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов, след провелия се консултативен съвет по пчеларство, на който присъстваха представители на пчеларските организации и зърнопроизводителите.

„Стопаните ще бъдат компенсирани чрез средствата за индивидуален de minimis. Все още не се знае в какъв размер ще е обезщетението и колко производители ще получат такова“, каза зам.-министърът.

Той обясни, че в момента комисиите са на място и проверяват сигналите.

„Вземат се проби за изследвания, за да се докаже причината за тази смъртност по пчелите. След това се правят протоколи, които се предават в БАБХ, откъдето ще ни ги пратят и управителният съвет на фонд „Земеделие“ ще видим за колко души става въпрос и за какви случаи“, добави още Иванов.

На въпрос кога ще се намери окончателно решение с пръскането на пестицидите, той каза, че съвременното растениевъдство е немислимо без употребата на препарати за растителна защита, затова ще се търси балансът между интересите на хората, които се занимават с производство на различни култури и тези, които отглеждат пчели.

Янко Иванов добави още, че по предложение на министър Румен Порожанов, изследването на пчелите, което струва около 420 лв., ще бъде поето от министерството. До тази мярка обаче ще се прибягва само когато има случаи с масово измиране на пчели.

„В дългосрочен план предвиждаме да дооборудваме нашите лаборатории, за да могат и те да извършват това изследване“, добави още той.

Зам.-министърът подчерта, че по време на срещата са начертани много стъпки, като част от тях включват промени в нормативните документи, в които е установено, че има сериозни пропуски, препокриване с други и противоречие между различни нормативни документи.

По думите му ще се работи и по създаването на национален електронен регистър и оповестителна система за пчеларите.

Предстоят да се направят промени Наредбата за пчеларите.

„Оказа се, че има сериозни дефекти, които трябва да се ремонтират. Помолихме пчеларите да дадат своите предложения в рамките на една седмица и до месец да оправим нещата“, обяви Иванов.

Той се възползва от случая да съобщи, че догодина имат намерение да направят кампания, за да бъдат предпазени пчелите и добави, че рисковите месеци за тях са от март до май месец. По думите му трябва да се знае, че тогава има цъфтежен период, когато пчелите излизат на паша и за този период да има позволени и забранени препарати.

„Ако ние спазим простички правила, най-вероятно ще се сведе до едно прилично ниво рискът от такива проблеми“, подчерта зам.-министърът и добави, че се обсъждат какви да бъдат и санкциите.

От своя страна председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов заяви, че не е вярно твърдението, че има вражда между тях и пчеларите.

„Няма противоречие между двата бранша. И едните и другите искаме да има прозрачност и всичко да е по правилата. Ние винаги сме искали да има ред и правила, да се спазва Наредба 13. Проблемът тук се оказа, на отделни места с отделни колеги, които са нарушили правилата. Държавата трябва да си свърши работата като им наложи санкция. Ние винаги сме искали диалог с пчеларите“, заяви Костадинов.

Той каза още, че отчита като успех намерението на министерството да работи по отстраняване на пропуските в Наредба 13 и Законът за пчеларството, както и че настояват за създаване на единна електронна система за оповестяване и уведомление и регистрацията на всички, която ще доведе до прозрачност в браншовете.

Зам.-председателят на Конфедерацията на българските пчелари Иван Кожухаров заяви, че за първи път министерството проявява изключително разбиране.

„Набелязахме доста мерки, които ако се реализират ще има голям напредък. По мое мнение нещата ще се случат много трудно. Има само две спечелени дела от пчелари, които са успели да осъдят арендатори“, заяви още той и добави, че големият проблем пред пчеларите е, че много трудно може да се докаже каква е причината за смъртността, което води до масовото падане на исковете в съда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук