Протест срещу хартиената бюлетина
Снимка: Камен Добрев/Facebook

Граждани се събраха на протест пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. Организатор е Инициативата „Правосъдие за всеки“, като „Продължаваме промяната“ обявиха, че ще подкрепят протеста. Това е вторият протест срещу промените в Изборния кодекс, като първият беше на 18 ноември.

В петък повече от 11 часа продължи дебатът на второ четене по 16-те докладвани параграфа от законопроекта за промени в Изборния кодекс. След това законопроектът влезе за второ четене в зала, като към момента ПП и „Демократична България“ успяват да отложат финалното му гласуване.

Аргументите на протестиращите граждани против хартиената бюлетина е, че така се повишават възможностите за изборните измами. Протестът се проведе под надслов „Не на хартиената коалиция! За честни избори!“.

„Олигархичното мнозинство в Народното събрание е твърдо решено да отнеме правото ни на свободен избор, като се манипулират изборите по познатата хартиена нишка. В прав текст депутат от ГЕРБ призна, че имат проблем с липсата на достатъчно гласове, за да вземат властта, а лидер на ДПС – че ще гласуват само промените в Изборния кодекс, докато ги приемат. Опитите да се заличи паметта на машините и да се забрани използването на записите от камери на видеонаблюдението представляват точно това – готовност за гигантски манипулации на предстоящите местни и следващите парламентарни избори. А след това ни очаква дълго управление на динамични мнозинства, обслужващи олигархични интереси и даващи възможност за безконтролни грабежи“, казват организаторите ИПВ.

Вижте видео от протеста:

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук