Стотици българи се събраха днес на поклонение в историческата местност „Оборище“, където преди 143 години Първото българско Велико народно събрание взема решение за всенародно въстание.

„Като председател на парламента изпитвам особено вълнение да съм днес на Оборище. Защото на това историческо място преди 143 г е свикано Първото българско народно събрание. Тук са положени основите на парламентарната демокрация. Тук нашите духовни първенци приемат, че занапред съдбините народни ще бъдат решавани с вишегласие”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя припомни думите на Захари Стоянов, който в „Записки по българските въстания“ нарича делегатите „ангели с най-чиста съвест“.

„Заветите на Оборище приобщиха българския народ към голямото европейско семейство. Тази Камара без лордове начерта пътя на Освобождението през въоръжено въстание. Но тя узакони правото на всеки човек по българските земи да бъде свободен, да защитава честта си и да разчита, че спрямо него ще бъдат прилагани принципите на равенство, братство и справедливост”, посочи още Караянчева.

По думите й примерът на делегатите от Оборище, „платили кръвен данък за свободата ни, е закодиран в простичките думи на Бенковски: Никой не ще ни помогне, ако не си помогнем сами“.

„И днес, коленичейки в нозете им, длъжни сме да съхраним духа на съгласието, на държавността, на градивната обществена енергия. Да се осланяме винаги първо на съвестта си и заедно да решаваме общонародните работи”, подчерта в заключение председателят на Народното събрание.

По традиция пред паметника на първите народни представители бе отслужен молебен. Бяха положени венци и цветя от държавни, общински и културни институции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!