Потенциалът на българската здравна система е толкова голям, че може да посрещне дори и криза от мащабите на Италия без проблем. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ д-р Стойчо Кацаров:

„Нашите лечебни заведения имаха лекарите и разкрити легла много повече, отколкото са необходими за посрещане дори в най-тежък вид на коронавирусната инфекция. Но това, което нямаха е това, което правителството не им осигури – тестове и защитни облекла. Не им осигури място, от което да си ги купят, защото дори не е ставало дума за пари. Потенциалът на здравната система е достатъчно голям, че да посрещне дори и криза от мащабите на Италия, без проблем, без да са необходими легла в спортните зали и такива неща. Те очевидно бяха само за сплашване”.

Болниците бяха подготвени

Правителството и Щабът твърдяха, че извънредното положение е необходимо, за да могат болниците да се подготвят за по-сериозни проблеми. По този повод д-р Кацаров коментира:

„Аз мисля, че болниците си бяха подготвени и преди три месеца. Проблемите им бяха свързани с две неща. Едното е с осигуряването на лични предпазни средства. Те трябваше да си ги осигуряват сами, но се оказа, че няма откъде да се снабдят с такива. И вторият проблем бе големият дефицит на тестове”.

И добави:

„Тези две неща можеше правителството да ги направи, тъй като ние знаехме за коронавируса още от края на миналата година. Имахме на разположение няколко месеца, в които, очаквайки, че това заболяване ще пристигне и ще се разпространи и при нас, беше логично и разумно да се осигурят такива предпазни средства за лечебните заведения. Да се осигурят повече тестове, да се обучат повече хора. Това е доброто управление на кризата – да прецениш рано нещата, да се подготвиш и когато се появят първите инфектирани хора, ти да си напълно готов”.

Цялото интервю с д-р Стойчо Кацаров очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!