Пари

Страховете за финансовото състояние постепенно изместват притесненията от заразата с коронавирус. Това става ясно от проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено в периода 4 и 7 юни. В изследването са участвали 850 души на възраст над 18 години.

Все повече българи са финансово засегнати от коронавируса

Увеличава се броят на хората, които признават, че са финансово засегнати от коронавируса. Според половината от анкетираните  доходите им са намалели заради пандемията.  За сравнение в  средата на март засегнати бяха 36 на сто от анкетираните, а преди месец 46%.

Половината от анкетираните не се боят от заразата

48% от анкетираните по-скоро не се боят или съвсем не се боят от заразата при  27% преди месец.  Според последните данни 72% от българите смятат, че заплахата от коронавирус в България вече под контрол. Общо 77 на сто са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че правителството се справя добре със ситуацията.  В същото време  сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си.

61% очакват да се върнем към нормалния живот до края на годината

Българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация. 61% очакват това да е факт до края на годината.

64% казват, че ограничават посещения на кино, театър, концерти. 55% казват, че ограничават ходенето по заведения; също толкова – по молове и по спортни събития.

Повече от половината от анкетираните са ограничили пътуванията в страната и събиранията. 41% от анкетираните признават, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!