Г-20 среща

Повечето от лидерите от Групата на най-големите световни икономики (Г-20) приеха заключително комюнике от срещата си в Индонезия, в което се осъжда „най-категорично войната в Украйна“, предадоха агенциите.

В заключителна декларацията от срещата им в Бали се казва, че повечето членове на Групата категорично осъждат войната, а по настояване на Русия в текста е записано, че „има и други мнения“.

В документа се посочва, че международното право трябва да бъде спазвано, както и че заплахите за използване на ядрени оръжия са недопустими. Членовете на Г-20 също така приветстват черноморската зърнена инициатива.

В декларацията се допълва, че централните банки на страните от групата ще продължат да коригират по подходящ начин темпото на затягането на монетарната си политика.

Климатичните промени

Лидерите на Г-20 се съгласиха да продължат усилията за ограничаване на глобалното повишаване на температурата до 1,5C – потвърждавайки позицията си от Парижкото споразумение от 2015 г. относно изменението на климата.  Това може да даде тласък на преговорите на срещата на върха на ООН за климата COP27 в Египет.

Страните от Г-20 ще ускорят усилията за постепенно намаляване на енергията от въглища.

Коалиция от държави, включително Съединените щати и Япония, обяви във вторник, че ще мобилизира 20 милиарда долара публично и частно финансиране, за да помогне на Индонезия да затвори въглищни електроцентрали и да премести датата на пиковите емисии в сектора със седем години до 2030 г.

Групата на Г-20, която включва страни от Бразилия до Индия, Саудитска Арабия и Германия, представлява повече от 80% от световния брутен вътрешен продукт, 75% от международната търговия и 60% от населението на света. Акцент на тазгодишното събитие беше тричасовата двустранна среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин, в която двамата лидери обещаха по-чести комуникации въпреки многото различия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук