германска армия

Глобалните разходи за отбрана са се увеличили с 9% до рекордните 2,2 трилиона долара през 2023 г. Основната причина е повишеното геополитическо напрежение, причинено от нахлуването на Русия в Украйна.

Това сочи анализ на военния мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания.

Очакванията са тези разходи да се увеличат още през 2024 година с навлизането на войната в третата ѝ година, но и заради несигурността в световен мащаб заради напрежението в Близкия изток.

Украинският бюджет за отбрана е нараснал близо 9 пъти, достигайки 31.1 млрд. долара през 2023 г.,

цифра, която не включва чуждестранната помощ. Тази седмица американският сенат одобри помощ от 61 млрд. долара за Украйна, но предстои законопроектът да мине през доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса.

Тръмп отново заяви: Ако те няма да плащат, ние няма да ги защитаваме

На този фон разходите на Русия за отбрана достигат 108.5 млрд. долара, като се очаква те да се повишат още и през настоящата година.

Официалните данни за бюджета за отбрана на Русия показват ръст от 60% за 2024 г.,

като съставляват една трета от националния бюджет и за 20224 година ще достигнат 7,5% от БВП.

Русия е претърпяла тежки загуби на бойното поле през 2023 г., обяснява Бастиан Гигерих, генерален директор на института. По негови оценки загубите се изразяват в 1120 основни бойни танка и около 2000 други бронирани бойни машини.

За сравнение загубите на танкове на бойното поле са по-големи от броя им при старта на офанзивата през 2022 г., обяснява Гигерих, цитиран от The Guardian и допълва, че Москва успява да попълва бройките със скорост от 100 танка на месец.

Според оценките с тези темпове Русия ще може да поддържа бройката на танковете си за повече от две години.

Украйна също успява засега да поддържа загубите на танкове и друго военно въоръжение, но ключово за това ще се окаже американската помощ.

„Западните правителства отново се оказват в позиция, в която трябва да решат дали да снабдят Киев с достатъчно оръжия, за да нанесе решителен удар, вместо с въоръжение, достатъчно просто за да не загуби войната“, добавя Гигерих.

Картината в Близкия изток показва, че за четиримесечната офанзива на израелските сили „Хамас“ са загубили между 20 и 30% от бойците си, не е ясно и дали американските и британските удари по цели на хутите в Йемен са намалили способностите на бунтовниците за удари по кораби в Червено море.

САЩ води в ТОП 5 на най-мощните армии в света. Коя е най-слабата?

На този фон САЩ остават на върха по харчове за отбрана с бюджет от 905.5 млрд долара

за 2023 година, което като сума се равнява на общите разходи за отбрана на 15-те държави с най-много военни харчове, включително и вторите в класацията Китай със своите 219.5 млрд. долара и Русия, която е трета.

В световен мащаб Великобритания е позиционирана на пето място, следвана от армиите на Германия и Франция.

Всички европейски членове на НАТО заделят с 32% повече за отбрана, в сравнение с 2014 година, въпреки че само 10 от тях успяват да похарчат повече от 2% от БВП за отбрана.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Българския народ ще съдейства на Русия за цялостно онищожаване на бандеровския политически боклук след падане на фашиска украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук