БЧК
Снимка: facebook/ Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross)

Под надслов „Всичко, което правим, е от сърце“, над 300 милиона души в 192 държави честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, съобщават във фейсбук страницата си от Българския Червен кръст (БЧК), информира БТА.

„Тези хора са сред първите, които се отзовават при бедствия, кризи и въоръжени конфликти, при необходимост от здравни или социални грижи. Това са хората, които безкористно помагат на милиони уязвими и нуждаещи се“, отбелязват от БЧК.

Преди 195 години на днешния ден е роден създателят на международното червенокръстко движение и първи носител на Нобелова награда за мир в света Анри Дюнан.

Подходът на глобалната ни мрежа е универсален – мобилизира силата на хуманността, за да спасява човешкия живот и да облекчава страданието. Ние сме национални и международни, независими и неутрални, единни и всичко, което правим, е от сърце.

Само след няколко месеца, през октомври 2023 г., Българският Червен кръст (БЧК) ще отбележи 145 години от своето създаване.

145 години хиляди достойни българи, застанали зад идеите и принципите на организацията, са градили нейния авторитет пред българското общество. Какво обаче бъдещите историци ще запомнят от съвремието ни? Това, че милиони хора се сблъскват с болка и страдание, глад и болест; били са засегнати от въоръжени конфликти; че техните домове, болници и училища са били разрушени, градовете сринати, а милиони мъже, жени и деца принудени да напуснат домовете си? В размирното време, в което живеем, ставаме свидетели на безкрайна поредица от хуманитарни кризи, а основни ценности са подложени на сериозно изпитание.

Днешният ден е денят, в който предопределяме бъдещето на нашите деца и внуци. Ето защо, в Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец ние празнуваме духа на хуманността и отдаваме заслужено признание на хората, които променят света около себе си, отдават времето си, сърцето и душата си в полза на другите, вдъхновяват ги и ги насърчават да работят за по-добро бъдеще, допълват от хуманитарната организация у нас.

От самото си създаване Българският Червен кръст е опора на обществото и на държавата, а нашият гръбнак са хилядите доброволци. Няма по-ярко и внушително въплъщение на основополагащите принципи на Червения кръст. Признателност и благодарност и за тях.

„Обръщаме се с думи на благодарност и към всички членове, служители, дарители и партньори. Благодарим ви за отговорността, добротата, милосърдието и благородството. Без вас нямаше да можем да помагаме пълноценно и да бъдем толкова силни. А сме силни, защото сме заедно! Честит празник!“, посочват още от БЧК.

По повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец от 10 часа днес в Габрово днес ще се проведе благотворителен маратон „Бягам с кауза“. Маршрутът на маратона е Градище -Кулата – Градище. Събитието се организира от Българския младежки Червен кръст (БМЧК) съвместно с Младежки парламент – Габрово.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук