Снимка: БНР

Измамници събират пари „за благотворителност“ от името на Българския червен кръст. Пред БНР Мария Игнатова от БЧК каза, че са научили за новите измами след получени 2 сигнала от Велико Търново:

„Единият сигнал е за мними доброволци, които се представят от името на нашата организация и набират средства за лечение на деца в чужбина. БЧК няма такава практика“, каза Игнатова.

Звънящите по вратите на хората мошеници не атакуват млади хора. „За съжаление, те винаги се насочват към възрастни хора, възползвайки се от тяхното милосърдие. За щастие дамата, при която са попаднали, не се е подлъгала“, разказва Мария Игнатова.

Другата форма на измама, на която се натъкнали от БЧК, е по-различна, но също толкова подла и насочена предимно към пенсионери. Неизвестни лица се представят за координатори на проект на БЧК. Твърдят, че осигуряват евтини дърва за огрев и искат хората да платят част от сумата с уговорката, че хуманитарната организация след това възстановява сумата. „Това е абсурдно“, заяви Игнатова.

БЧК никога не е набирал, не набира и няма да набира средства, притеснявайки хора по домовете им, категорична бе тя. И подчерта, че ако доброволци ходят по домовете на хора, то те носят помощи на социално слаби или самотни хора. „Всички наши каузи и кампании са публични“, добави Мария Игнатова.

БЧК апелира хората да бъдат бдителни и при най-малко съмнение за злоупотреба да сигнализират в полицията. „Това е порочна практика, която трябва да бъде прекратена“, отбеляза Игнатова.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук