Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Мирър“: 9 от 10 британци искат Джонсън да се оттегли заради партито в локдауна

Трябва ли Борис Джонсън да подаде оставка? Девет от десет читатели на в. Mirror вече нямат никакво доверие на премиера си и настояват той да се оттегли от поста. Джонсън призна, че присъствал на парти на служители по време на първия строг локдаун миналата година – на 20 май.

Министър-председателят поднесе извинение след признанието, че е присъствал на партито. Така той потвърди поредицата скандали, предизвикани от консерваторите заради предполагаеми партита без никакво спазване на санитарните мерки. На фона на празненствата в екипа на премиера, британците бяха в национален локдаун и нямаха право да се виждат с приятели, близки и семействата си.

При над 2000 интервюирани британци 88 процента, или всеки девети от общо десет души, настояват Джонсън да подаде оставка. Само под 12 процента заявиха, че все още не са загубили вяра в премиера, а по-малко от един процент не са сигурни как да отговорят.

Коментарите под постовете за Джонсън са унищожителни: „Никога не съм му вярвал и преди да стане премиер. Не мога да кажа, че съм изненадан, че е лъжец. Той излъга за така ползите от излизането от ЕС, и сега всички ние търпим негативите му. Джонсън трябва да подаде оставка, тъй като вероятно му е писнало от отговорността и е направил достатъчно щедри услуги на богатите си приятели“.

Друг потребител пише: „Борис преведе страната добре през тази пандемия с перфектна програма за ваксини, лейбъристите винаги ще се оплакват, това им е работата“.

„Катимерини“:Лошото време в Гърция продължава

Силни ветрове спряха корабоплаването на Цикладските острови., Додеканезите и островите в Източно Егейско море от пристанищата в Пирея, Лаврио и Рафина.  Метеорологичният фронт „Диомед“, който премина през Гърция от началото на седмицата донесе снеговалежи в северна Гърция и до планините на Атика.

Световният печат

Фериботните услуги в Сароническия залив продължават, но маршрутът Перама-Палукия между континенталната част на Пирея и остров Саламина е отменен. Фериботите в Централна и Северна Гърция също са спрени: Агия Марина-Неа Стира, Кавала-Принос (на остров Тасос) и Александруполис-Самотраки не се движат. Пътниците с фериботни билети за четвъртък трябва да се свържат с пристанищните власти и туристическите агенции, за уточнят разписанията.

В сряда вечерта курсът от Пирея до Ираклион и Ханя на Крит, първоначално одобрен, в крайна сметка беше отменен.

АФП: Отхвърлиха молбата на принц Андрю за прекратяване на дело за сексуално посегателство в САЩ

Американски съдия отхвърли днес молбата на принц Андрю за прекратяване на съдебно дело за сексуално посегателство, заведено срещу британската кралска особа. По този начин се дава зелена светлина за продължаване на делото. Нюйоркският съдия Люис Каплан заяви в решението си, че молбата на Андрю за отхвърляне на гражданската жалба, подадена от обвинителката Вирджиния Джуфре, е „отхвърлена във всички аспекти“.

Принц Андрю и Вирджиния Джуфре
На снимката: Принц Андрю и Вирджиния Джуфре

Джуфре твърди, че Епщайн я е предоставял за секс на свои богати и влиятелни партньори, включително на Андрю – твърдение, което вторият син на кралица Елизабет II многократно и категорично е отричал.

Миналата седмица адвокатите на Андрю призоваха Каплан да отхвърли иска, позовавайки се на споразумение, което Джуфре е подписала през 2009 г. с покойния финансист Джефри Епщайн. Адвокатът на Андрю, Андрю Бретлър, заяви, че Джуфре се е „отказала от правата си“ да съди други обвиняеми във връзка с предполагаемите сексуални престъпления, извършени от Епщайн.

Сделката, оповестена за първи път от нюйоркски съд този месец, показва, че Джуфре се е съгласил да се откаже от граждански иск срещу Епщайн срещу 500 000 долара. Споразумението съдържа разпоредба, която защитава „други потенциални обвиняеми“ от съдебни дела, свързани с предполагаемите сексуални посегателства, извършени от Епщайн, който се самоуби в затвора през 2019 г.

Миналата година Джуфре съди принца за неуточнени щети, твърдейки, че той е извършил сексуално посегателство над нея през 2001 г., когато тя е била на 17 години. Тя твърди, че Андрю я е нападнал в дома на Епщайн в Ню Йорк и на частния остров на Епщайн на американските Вирджински острови. Според обвиненията на Джуфре, принц Андрю я е насилвал сексуално и в лондонското жилище на Гислейн Максуел, която през декември беше призната за виновна в трафик на непълнолетни за Епщайн.

Срещу 61-годишния Андрю не е повдигнато обвинение в престъпление.

Принц Андрю рядко се появява в публичното пространство, откакто през 2019 г. беше освободен от дворцовите си задължения, защото не успя да се дистанцира от Епщайн.

Ако делото продължи и Джуфре и Андрю не успеят да постигнат споразумение, то може да се стигне до съдебен процес със съдебни заседатели, вероятно през втората половина на тази година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!