B-21 Raider
B-21 Raider. Снимка: United States Air Force/Facebook
Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Политико: Тайната е разкрита – Пентагонът разкрива най-новия си бомбардировач 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин представи новия B-21 Raider в завода на Northrop Grumman в Калифорния в петък, като по този начин публиката за първи път видя първия нов бомбардировач на Пентагона от повече от три десетилетия.

 

Световният печат

Дебютът на свръхсекретния бомбардировач идва в момент, когато Министерството на отбраната засилва вниманието си към Китай като потенциален противник. В понеделник Министерството на отбраната публикува ново проучване, показващо драматичното разширяване на ядрения потенциал на Пекин, а в новата Национална отбранителна стратегия Китай е посочен като основно предизвикателство за Пентагона.

„Отбраната на Америка винаги ще се корени във възпирането на конфликти“, заяви Остин пред събралото се множество в предварително подготвени бележки, минути след като тройка по-стари бомбардировачи на ВВС прелетяха над главите и новият B-21 беше изтеглен от хангара си. „Така че ние отново даваме ясно да се разбере на всеки потенциален враг: рисковете и разходите за агресия далеч надхвърлят всички възможни ползи“.

B-21 е забулен в тайна, откакто през 2015 г. Военновъздушните сили избраха Northrop пред Boeing да построи самолета в горещо оспорван конкурс. За разлика от други засекретени програми, Пентагонът открито признава съществуването на новия бомбардировач – но това е всичко. Военновъздушните сили пазят в тайна по-голямата част от информацията за самолета, така че потенциални противници като Китай и Русия да не могат да откраднат дизайна му или да разработят начини за свалянето му.

Това, което обществеността знае, е, че B-21 е създаден с ново поколение стелт технология, предназначена да избягва най-сложните радари. Остин изтъкна факта, че „в този самолет са вложени 50 години напредък в областта на технологиите с ниска степен на наблюдаемост“.

„Дори най-сложните системи за противовъздушна отбрана трудно ще открият В-21 в небето“, каза той.

Бомбардировачът е проектиран да прониква през вражеската противовъздушна отбрана и да достига цели навсякъде по света – нещо, което според Northrop могат да правят само около 10% от сегашните бомбардировачи. B-21 е по-ефективен от всеки друг бомбардировач с далечен обсег в света, каза Остин, като отбеляза, че „няма да е необходимо да се базира на място и няма да се нуждае от логистична подкрепа, за да задържи всяка цел в опасност“.

„Наличието на подобна способност е важно за възпирането и за възможността, ако се наложи, да надделеем в конфликт“, заяви преди церемонията високопоставен служител на МО, на когото бе предоставена анонимност, за да обсъди деликатната тема.

Това ще бъде особено важно, ако САЩ влязат в конфликт с Китай, който през последното десетилетие драстично разшири военните си възможности. Например, ако Китай реши да нахлуе в Тайван – сценарий, който по оценки на Пентагона може да се случи до 2027 г. – В-21 ще може да реагира в кратък срок, казва Марк Гънзингер, анализатор от Центъра за стратегически и бюджетни оценки.

B-21 е „бомбардировачът за възпиране на Китай“, каза Гънзинджър, говорейки в панел на годишната конференция на Асоциацията на военновъздушните сили през септември.

Военновъздушните сили планират да купят поне 100 B-21, за да заменят флота си от бомбардировачи B-1 и B-2, като първите доставки на самолетите се очакват в средата на 2020 г. Той ще може да носи както ядрени, така и конвенционални оръжия и ще има възможност да бъде пилотиран или безпилотен, казва Northrop.

BBC: Европа би имала проблеми без САЩ, каза премиерът на Финландия

Финландският министър-председател Сана Марин заяви, че Европа „не е достатъчно силна“, за да се противопостави сама на руската инвазия в Украйна, и трябва да разчита на подкрепата на САЩ.

Световният печат

По време на посещението си в Австралия лидерът на чакащата членка на НАТО заяви, че отбраната на Европа трябва да бъде укрепена.

„Трябва да бъда брутално честна с вас, в момента Европа не е достатъчно силна“, каза тя. „Без Съединените щати бихме били в беда“.

САЩ са далеч най-големият доставчик на военна помощ за Украйна.

От началото на войната през февруари досега те са отделили 18,6 млрд. долара (17,7 млрд. евро) за подкрепа, се казва в изследователска справка на британската Камара на общините от миналия месец.

Вторият по големина донор е Европейският съюз, следван от Обединеното кралство, твърди Институтът за световна икономика в Кил. Техният принос обаче е засенчен от този на САЩ.

И тъй като военните запаси на европейските страни се изчерпват, докато те снабдяват Украйна, Марин заяви, че трябва да се направи повече за укрепване на европейската отбрана.

Тя добави, че Европа трябва да се увери, че „изгражда тези способности, когато става въпрос за европейската отбрана, европейската отбранителна индустрия и да се увери, че можем да се справим в различни видове ситуации“.

Reuters: Мъск автоматизира модерирането на Twitter

Twitter на Елон Мъск залага в голяма степен на автоматизацията за модериране на съдържанието, като се отказва от някои ръчни прегледи и предпочита да ограничава разпространението, а не да премахва директно определени изказвания, заяви новият ръководител на отдела за доверие и безопасност пред „Ройтерс“.

Световният печат

Twitter също така по-агресивно ограничава хаштаговете и резултатите от търсенето в области, включващи експлоатация на деца, независимо от потенциалните въздействия върху „доброкачествените употреби“ на тези термини, каза вицепрезидентът на Twitter по продуктите за доверие и безопасност Ела Ъруин.

„Най-голямото нещо, което се промени, е, че екипът е напълно овластен да действа бързо и да бъде възможно най-агресивен“, каза Ъруин в четвъртък, в първото интервю, което ръководител на Twitter даде след придобиването на компанията за социални медии от Мъск в края на октомври.

Нейните коментари идват в момент, когато изследователи съобщават за рязко увеличение на речта на омразата в социалната медийна услуга, след като Мъск обяви амнистия за акаунти, спрени при предишното ръководство на компанията, които не са нарушавали закона или не са участвали в „крещящ спам“.

Компанията се сблъска с остри въпроси относно способността и желанието си да модерира вредно и незаконно съдържание, откакто Мъск съкрати половината от персонала на Twitter и постави ултиматум за продължително работно време, което доведе до загубата на още стотици служители.

А рекламодателите, които са основният източник на приходи на Twitter, напуснаха платформата поради опасения за безопасността на марката.

В петък Мъск обеща „значително засилване на модерирането на съдържанието и защитата на свободата на словото“ по време на среща с президента на Франция Еманюел Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук